Прочитај ми чланак

Српски лекари раскринкали Митровићево бизарно “озонирање крви”

0

Пласирање информације о "озонирању сопствене крви" како то назива Жељко Митровић, власник Пинк телевизије, односно аутохемотерапији, као "начину лечења" заражених коронавирусом по мишљењу др Слободана Савића, представља крајње неморалан чин и потенцијално кривично дело.

Др Савић, који је иначе професор судске медицине на Медицинском и Правном факултету Универзитета у Београду, реаговао је на свом Фејсбук налогу на репортажу приказану на овој телевизији о томе како Жељко Митровић себи “мења крв” тј. себи убацује сопствену крв коју је претходно “озонирао” у апарату, уз напомену да је према резултатима италијанских лекара то дало добре резултате код оболелих од ковида-19.

FOTO: N. S.

У разговору за Нова.рс професор Савић указује да терапијски ефекти овог метода нису медицински доказани.

“Као професор судске медицине на Медицинском и Правном факултету Универзитета у Београду износим мишљење да је у време пандемије ковида-19 са тешким последицама непримерено да се аутохемотерапија озоном јавно промовише као метод којим се може успешно излечити ово вирусно обољење, јер је то метод чији терапијски ефекти нису медицински доказани и који у Србији није прихваћен у складу са прецизно прописаним поступком испитивања и прихватања неког новог средства и начина лечења”, истиче Савић за Нова.рс.

Подржавају професора

Пост професора др Слободана Савића на Фејсбуку изазвао је салву коментара – чак 1.500 реакција забележено је испод његових речи, које су корисници ове друштвене мреже даље делили равно – 2.774 пута у тренутку писања овог текста.

Како наводи, по његовим сазнањима у току пандемије у нашој земљи овај метод до сада није примењен ни код једног пацијента оболелог од ковида-19, а поуздане податке о томе могу дати лекари који су лечили оболеле.

“Примена таквог непровереног начина лечења могла би се сматрати и кривичним делом из члана 252 Кривичног законика Србије, које се назива ‘противправно вршење медицинских експеримената и испитивање лека’, а примена код друге особе било којег начина или средства лечења од стране лица које за то нема одговарајућу стручну спрему, представља кривично дело ‘надрилекарства и надриапотекарства’ из члана 254 Кривичног законика Србије”, истиче наш саговорник.

Он сматра да јавно промовисање метода који званична медицина код нас није прихватила није хумано, јер представља давање лажне наде оболелима, нарочито онима код којих се стање погоршава и поред примене свих до сада коришћених терапијских мера и чији је живот угрожен.

“Јуче сам чуо јавно упозорење СЗО о појави огромног броја дезинформација о могућности ширења заразе и непровереним начинима лечења и апел упућен свим људима света да верују науци, медицини и својим лекарима, па молим све наше грађане да озбиљно схвате ово упозорење и понашају се у складу са њим”, закључује професор Слободан Савић.

Епидемиолог Зоран Радовановић је још “бриткији на језику”.

“У оваквим временима, ванредним ситуацијама, као што је појава пандемије, јављају се чудни ликови са бизарним идејама, разни барбарогенији, који спасавају свет и имају величанствена открића”, каже Радовановић за Нова.рс.

Како истиче, од свих тих проналазака теорија завере и бесмислица, ово је једна од – најбизарнијих.

“Крв и метаболизам су фино дотеран механизам и не можете грубо да се поигравате са њим. Озон се користи за дезинфекцију спољашње средине. Па, не можете да дезинфикујете организам изнутра, поготово да у крв убацујете озон, па наводно да се он претвара у хидроген. Шта то значи? Тај концепт је толико луд као идеја, да неко може себи да направи штету зато што је наиван или глуп и послуша то, па такву бесмислену методу примени на себи”, наводи Радовановић.

На питање Нова.рс да ли пласирање оваквих информација – да је “озонирање крви” метод за лечење инфицираних коронавирусом – кажњиво по закону, др Радовановић одговара:

“Знате, толико има тога што би у нормалној средини било кажњиво, а што се у овој земљи промовише. Када бисте ишли том линијом здраве логике, прво бисте забранили те ‘задруге и парове’. То је исто примитивизам, то исто трује народ”.