Прочитај ми чланак

СРПСКА ПЛАНИНА ОБАРА СВЕ РЕКОРДЕ: Златибор све привлачнији за туристе

0

Овогодишњу летњу сезону на Златибору директор ТО „Златибор“ Владимир Живановић оцењује као веома успешну. То потврђују обрађени статистички подаци по којима је у првих осам месеци ове године забележен пораст проја туриста за око 20 одсто у односу на исти период прошле године.

Директор ТО „Златибор“ Владимир Живановић истиче да је претходна година била рекордна по броју посетилаца али да је ова година на путу да буде још боља. Према обрађеним подацима прошле године на нашој планини је регистровано 180 000 посетилаца, а ове године када се урачунају и нерегистровани посетиоци, очекује се око 250 000 уз остварених 1,2 милиона ноћења. Од укупног броја посетилаца две трећине су домаћи гости док једну трећину чине странци.

„То нас посебно радује. Доказује да је Златибор једна модерна, интересантна и пре свега туристички атрактивна дестинација, коју сви радо посећују. Радује нас чињеница да се велики број туриста враћа на Златибор задовољани услугама које овде добијају и садржајима које им ова дестинација нуди. То богатство садржаја је оно по чему се Златибор разликује од осталих дестинација“, додаје директор ТО „Златибор“.

Оно што утиче на повећање броја туриста је континуирани развој саме дестинације – повећано улагање у околне туристичке локалитете, уређење инфраструктуре, организовање излета, отварање нових смештајних капацитета, хотела и апартмана, уређење нових пешачких и бицилкистичких стаза и адреналинских садржаја. Златибор је погодан и за припреме спортиста. Овог лета, пред наступајућу сезону, на припремама је било чак 25 фудбалских екипа.

„Златибор се дефинисао као једна спортска дестинација, идеална за припреме спортских екипа. Они своје базичне припреме обављају управо овде. Константним улагањем и развојем спортске инфраструктуре доприноси се да из године у годину на припреме долази све више спортских екипа. Ове године смо имали преко 25 фудбалских екипа. Сама чињеница да су четири првопласиране екипе из Србије: „Звезда“, „Партизан“, „Војводина“, „Младост“ из Лучана биле на припремама на Златибору нам говори да се Златибор развија у добром смеру и да спортски туризам на Златибору има перспективу“, закључује Живановић.

Живановић додаје да ће се и у наредним годинама активно радити на унапређењу спортске инфраструктуре, најаљујући изградњу још једног фудбалског терена који ће дати велики допринос развоју Златибора као спортске дестинације.

„Дино парк“ – одлична сезона

Поводом успешног завршетка летње сезоне, управа „Дино парка“ на Златибору је јуче уприличила дружење са представницима општине Чајетина, директорима јавних предузећа, новинарима и сарадницима. Најављен као велика атракција, овај парк је показао већ у првој години пословања да то и јесте.

Након 2 месеца рада, Дино парк на Златибору је забележио преко 60 000 посетилаца што у данашње време није лако остварити посебно на почетку пословања. Управа Дино парка је то пожелела да обележи на завршетку ове сезоне, позвавши представнике локалне самоуправе, сараднике и новинаре на дружење.

„Овакви садржаји до сада није имао Златибор… Овде се види, по броју посетилаца, да смо ми направили одличан потез заједно са инвеститорима који су уложили огроман новац и оплеменили и овај простор овде и планину, тако да ће у будућем периоду са новим садржајима сигурно још више овај простор бити оплемењен и искоришћен“, рекао је председник општине Чајетина, Милан Стаматовић.

Испред Дино парка се гостима захвалила ПР менаџер, Милица Зец, рекавши да су велику улогу у оствареном броју продатих улазница имали и директори хотела и одмаралишта на Златибору који су куповали улазнице како би их сврстали у своју понуду.

„ Посећеност Дино парка је изузетно велика јер Дино парк је дефинитивно највећа и најбоља атракција на Златибору, и не само овде већ и у овом делу Европе. Што се тиче улазница, можемо да се похвалимо овом сезоном и могу рећи да је ова наша сезона веома јака сезона.“

Највећи број купљених улазница остварио је „Клуб сателит“.

„Дино парк је једна револуционарна ствар која се појавила не само на простору Златиборског округа, него на просторима целог Региона. Није ту било неког великог мудровања. Просто смо препознали велики потенцијал, велику потражњу клијената, односно наших гостију, како „Клуба сателит“ тако и екстерних гостију и кренули смо у сарадњу“, рекао је Далибор Симић, директор „Клуб сателит-а“.

У знак захвалности, представници Дино парка су својим гостима поклонили ваучере. Председник општине Чајетина је овом приликом рекао да ће добијене улазице даље проследити сеоским школама како би и ђаци из сеоских месних заједница могли да уживају у овој забавној али и поучној шетњи кроз праисторију.