СРПСКА МАЊИНА БЕСНА јер се у Мађарској учи да је Никола Тесла Хрват

0

Српска мањина у Мађарској је незадовољна што се у мађарским уџбеницима историје Никола Тесла представља као научник хрватске националности, јавља РТВ.

Срби у Мађарској намеравају да траже исправку ове тврдње, преноси хрватски Индекс.


„Тесла је физичар, проналазач и електроинжењер хрватског порекла“, преноси РТВ део текста из уџбеника „Историје“, у издању Националног завода за издавање уџбеника.

„С тим проблемом се, у ствари, суочавамо већ деценијама, па смо, између више угледних Срба, одабрали да нашу школу назовемо баш по Николи Тесли, како то не би учинила хрватска заједница у Мађарској“, изјавила је директорка вртића, основне школе, гимназије и ђачког колегијума „Никола Тесла“ у Будимпешти Јованка Ластић.

Према њеним речима „сама образовна установа мало тога може да учини да се пропуст или грешка исправи. Са више успеха може да наступи Самоуправа Срба у Мађарској, али би и матична држава требало јасно да указаже на чињенице о пореклу чувеног научника“.

Директорка из Будмипеште мисли да хрватска има јак лоби у Мађарској.

„Као члан Националног већа за издавање уџбеника на следећој седници ћу изнети своје становиште о овом проблему, али не знам колики ће бити одјек, с обзиром на јак лоби и утицај хрватске заједнице у Мађарској”, додала је Јованка Ластић.

РТВ преноси податке с „Wикипедије“ на мађарском језику на којој пише да Никола Тесла „Србин рођен 10. јула 1856. године у православној, свештеничкој породици у Смиљану, у Лици, тада у Хабсбуршкој монархији и да је касније постао српско-амерички научник светског гласа“.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!