Прочитај ми чланак

Србин на КиМ приведен због мајице са српским манастирима

0

Стефану Спасојевићу прети од једна до пет година затвора, уколико тужилац одлучи да покрене поступак

У Зубином Потоку приведен је Стефан Спасојевић (27) јер је носио мајицу на којој су били српски манастири са натписом „Не дамо те земљо Душанова“.

Спасојевић за „Косово онлајн“ каже да је јуче ујутро са другом пошао колима како би псе извели у шетњу у околину Зубиног Потока и да их је на путу зауставила тзв. Косовска полиција, извела из кола и претресла возило.

„Зауставили су нас, извели из кола и претресли нам возило. Ја сам носио стару мајицу на којој су били српски манастири са натписом на ћирилици ‘Не дамо те земљо Душанова’. Питали су ме шта ми пише на мајици и ја сам им рекао. Они су онда позвали патролу РОСУ из Зубиног Потока да виде шта пише на мајици, јер међу њима, како су ми рекли, има оних који знају ћирилицу“, прича Спасојевић.

Према његовим речима, припадници РОСУ су дошли, њих тројица, који су му саопштили да је натпис на његовој мајици „вређање на националној основи“.

„Рекли су ми да је натпис на мајици вређање на националној основи и да могу да је носим само код куће или у шуми. А пошто смо били на путу ка шуми, ја сам им одговорио да је и носим за шуму и да је мајица стара, да свакако нисам хтео себи да направим никакав проблем. Ни на крај памети ми то није било“, каже Спасојевић.

Он додаје да су друг и он понели храну и да су уз храну имали нож за сечење који им је одузела тзв. Косовска полиција.

„Привели су ме у станицу, одузели су ми мајицу коју сам носио и нож који смо понели уз храну, а који је био у аутомобилу. Дао сам изјаву и рекли су ми ако случајно јавни тужилац буде хтео да покрене поступак, они ће ме звати и пустили су ме кући“, наводи.

Каже да је питао на основу чега тужилац може да покрене поступак.

„Рекли су ми да по косовском закону, за то због чега су ме привели, као неко кривично дело, могу да добијем од једне до пет година затвора, јер се ради о провокацији на националној основи“, рекао је Спасојевић.