Прочитај ми чланак

Србију већ захватио нови, снажан циклон: Почиње оркански ветар

0

Због олујних и орканских удара кошаве препоручује се огроман опрез

Србију захватио веома снажан циклон са централног Медитерана и Јадранског мора. Очекују се олујни удари кошаве од преко 100 километара на сат. До краја новембра време у складу са календаром, али без правог зимског сценарија и уз снег само на планинама

foto: youtube

„Србија је данас под утицајем веома снажног циклона са централног Медитерана, чији се центар налази над северним деловима Јадрана, а претходно над Ђеновским заливом. Вредност вазушног притиска у центру циклона опала је на вредности испод 983 мб, што је екстремно ниска вредност за циклоне ван Атлантског океана. Овај циклон области Јадрана доноси снажне грмљавинске пљускове и олује, уз олујно југо и огромне плимне таласе, а нови талас веома обилних падавина захватиће Црну Гору, па посебан опрез биће неопходан на току Лима кроз Србију и Пријепоље, јер Лим долази из области Црне Горе где ће бити екстремних падавина, а где је претходни талас током викенда већ донео један поплавни талас. Иако је Лим тада у Пријепољу остао у кориту, проблем је сада што је корито реке на самом изливу, а стиже нови талас обилних падавина.“, каже Ђурић.

Када је реч о другим рекама у Србији, нови талас падавине неће бити обилан као током викенда када је на југу и југозападу Србије било проблема са поплавама и бујицама.

„Ипак, како ће падавине и овог пута бити најобилније у Метохији и на југозападу Србије, биће неопходан огроман опрез код мањих бујиучних токова. На осталим токовима Србије очекује се раст нивоа река, посебно у горњим токовима, без опасности од поплава, док ће ниво Саве и Дунава и даље остаати веома низак. У Србији до краја дана под утицјем циклона биће облачно, повремено са кишом и пљусковима. Биће веома ветровито и то због веома израженог градијента ваздушног притиска. У Србији ће према крају дана и вечери дувати умерен до јак југоисточни ветар, у кошавском подручју (Поморавље, Подунавље, Београд, Браничевски округ) са олујним ударима преко 80 км/х, а на југу Баната са орканским ударима, на подручју Вршца и до 120 километара на сат“, наводи Ђурић.

Због олујних и орканских удара кошаве препоручује се огроман опрез.

„Максимална температура у Србији биће данас од 8 до 14, у Београду око 10 степени. У наредна 24 сата циклон ће се својим центром премештати преко нашег подручја и биће развијен и до високох слојева атмосфере, а у склопу њега дубока висинска долина продреће на југ. Србија ће прво бити у топлом сектору, па ће према нашим пределима струјати топла ваздушна маса са Медитерана, док ће северозапд и запад Балкана бити у хладном сектору, уз обилни снег у Хрватској и Словенији. Приликом премештања преко Балкана и Србије циклон ће се све више попуњавати и губити на снази, али ће пространа долина која ће продртати на југ донети и продор хладније ваздушне масе са севера преко Панонске низије и то из области Алпа, па ће она бити и влажна.“

„У Србији у среду умерено до претежно облачно и топлије са кишом и пљусковима, углавном средином дана и после подне и тада се очекује више падавина. Дуваће умерен јужни и југоисточни ветар, у кошавском подручју јак, а на југу Баната у току јутра са олујним ударим. Минимална јутарња температура од 3 до 9°Ц, у Београду до 8°Ц, максимална дневна од 10 до 16°Ц, у Београду до 14°Ц. Пред крај дана центар циклона помериће се мало источније од Србије, па ће уз продор хладног фронта кошава ослабити и престатаи, а југоисточни ветар биће у скретању на северозападни“, каже Ђурић.

У четвртак ће циклон додатно слабити и налазити се над Карпатима, а у његовом задњем делу према нашем подручју уследиће прилив нешто свежије ваздушне масе.

„Биће облачно са кишом, на планинама са снегом. Дуваће умерен до јак северозападни ветар. Максимална температура од 8 до 12, у Београду око 10, на вишим планинама око 0 степени. Према крају дана очекује се значајнији пораст ваздушног притиска и разведравање. У петак јутро тмурно, хладно и магловито, током дана суво и мало топлије.

„Током викенда се очекује захлађење. У суботу ће бити суво. Изнад Тиренског мора и југа Италије формираће се циклон и он ће се задржавати изнад Јонског мора. Овај циклон у ноћи између суботе и недеље донеће наоблачење са кишом, а планинама са снегом југу Србије, а у недељу и у осталим пределима Србије. Уз североисточни ветар очекује се и прилив хладније ваздушне масе. Максимална температура у суботу од 5 до 10, а у недељу од 4 до 8, у Београду до 6 степени. На планинама се очекује 10 до 20 центиметара новог снега“, наводи Ђурић.

У понедељак облачно и хладно са кишом, на планинама са снегом. Потом следи стабилизација времена, али остаје прохладно време.

„Ново погоршање времена очекује се око 1. децембра, али и даље без правог зимског угођаја. Циклон током викенда донео је Србији 20 до 60 мм кише по квадратном метру, Београду преко 40 мм, а југу и југозападу Србије од 60 до 100 мм, локално и више, док је на Копаонику пало и преко 150 мм, што су количине за два месеца, а у осталим пределима током викенда је пало кише колико у просеку падне током целог новембра. Киша је у централним, јужним и југозападним пределима Србије и на планинама била праћена и грмљавином, а потом је а потом је изнад 700 метара киша прешла у снег, уз формирање снежног покривача од 5 до 20 центиметара“.

Током викенда поплаве у Тутину однеле су живот малом детету, а пола Тутина нашло се под водом. Рашка, Ибар и околне реке угрозиле су Нови Пазар и Рашку, Лим Пријепоље, а праве бујичне воде сливале су се са Копаоника у долине.

„Ситуација се сада стабилизовала и опасност од поплава је прошла, али свакако треба бити на опрезу код мањих токова на Косову и Метохији и на југозападу Србије. После сушног октобра и прве половине новембра, суша је нагло прекинута. С обзиром на то да је просек максималне температуре за крај новембра од 6 до 10°Ц, оне ће до краја месеца бити углавном око просечних вредности, изузев средином ове седмице када ће за 5-6 степени бити изнад. Према тренутним прогнозама, до краја месеца нема на видику правог зимског сценарија и снег се очекује само на планинама. Иако се очекује типично време за крај новембра, мраз се не очекује у нижим пределима ни до краја месеца, осим само локално при престанку падавиа и разведравању. Ипак, остаће прохладно време у складу са календаром.“, рекао је Ђурић за Телеграф.рс.