Прочитај ми чланак

Србија под водом: Фрижидери плутају Пазаром; Бујановац у приправности

0

Ситуација на рекама у Србији се још увек не смирује, а службе "Србијавода" су на терену.

Поплаве у Србији већ су однеле један живот двогодишњег детета у Тутину, а ситуација на појединим рекама се још увек не смирује.

Поред овог града, критично је и у Новом Пазару и Пријепољу, а РХМЗ најављује да ће Лим расти и у наредних 12 сати, а могуће је и да Ибар код Рашке пређе границу ванредне одбране од поплава.

У Новом Пазару је уведена ванредна ситуација због одбране од поплава.

Поред тешке тренутне ситуације, друштвеним мрежама почео је да кружи несвакидашњи снимак који је изненадио све мештане Новог Пазара, али и целу Србију. Наиме како се види на снимку, набујалом реком плутао је и фрижидер који је у секунди срушио импровизовани мост.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Novi Pazar Danas (@novi_pazar_danas)

Коментари су одмах почели да се нижу, а док једни грађани страхују од поплава, други наводе да је ово слика и прилика некултуре мештана који у реке бацају шта стигну, па је тако и фрижидер завршио у њој.

Подсетимо, поред кише РХМЗ је у најновијем саопштењу упозорио грађане и на орканске ветрове.

Снимак из Новог Пазара, који је настао јуче показује драматичне размере поплава.

Према последњим информацијама, ситуација се стабилизује, а вода се повлачи у корита.

Бујановац: У приправности штаб за ванредне ситуације

Велика количина кише током викенда није прозроковала поплаве на територији општине Бујановац, али је Штаб за ванредне ситуације у приправности и прати ситуацију на терену, речено је Бујановачким у Штабу.

Тренутни водостај реке Лим у Пријепољу је 320 центиметара

Тренутни водостај реке Лим у Пријепољу је 320 центиметара, а ванредна одбрана од поплава проглашена је синоћ када је њен ниво био 300 цм, сазнаје Танјуг.

У Пријепољу забрањена употреба висећих мостова

На хитној седници Штаба за ванредне ситуације донете су одлуке о забрани употребе висећег моста у центру града, као и о затварању локалног пута који је тренутно под водом.

Чачак: Ванредна одбрана од поплава, уведена целодневна дежурства

У Чачаку дошло је до подизања нивоа река на територији града, а на сливу Западне Мораве проглашена је ванредна одбрана од поплава. Према речима начелника Штаба за ванредне ситуације града Чачка Братислава Зечевића, до изливања река није дошло и ситуација је стабилна.

„Што се тиче вода првог и другог реда за које су надлежне локалне самоуправе, за сада је ситуација стабилна. Благи је пораст на свим водотоковима првог и другог реда. Већ су преузете неке превентивне мере“, рекао је за Тањуг Зечевић.

Градски штаб за ванредне ситуације и Цивилна заштита града Чачка увели су 24-часовна дежурства и спремни су да реагују у сваком тренутку.

Евакуисана старија жена из Рашке

Председник Општине Рашка Немања Поповић каже за РТС да је уведена ванредна ситуација због тога што је претходна два дана пала велика количина воде, дошло је до порасти нивоа река, то је узроковало да велики број кућа буде угоржено.

„Нема жртава, али смо морали старију жену да евакуишемо из превентивних разлога“, рекао је Поповић.

Ванредна ситуација проглашена у Рашки

Рашка прогласила ванредну ситуацију на територији читаве општине, јавља РТС.

Потресна исповест оца дечака (2) који се утопио у Тутину

Дечак (2) из Тутина, који се утопио јуче око 16.00 сати, након што је упао у набујалу реку Видрењак у том граду, нађен је неколико километара низводно. Дечак се, према речима очевидаца, оклизнуо, а његов отац објашњава да је покушао да га извуче.

„Играо се са својим братом и поклизао се… Упао је у воду која га је однела. Трчао сам за њим, покушавао сам да га извучем али нисам успео. Више га нисам видео, вода га је потопила“, каже за Инфолид дечаков отац Северџан Ђугатан.

Бујица прави колапс код Ивањице, једно село одсечено од света 

Јака киша поново је изазвала колапс у ивањичком селу Брусник. Излили су се планински бујични потоци, а како пропусти нису могли да приме сву ту воду на главном путу кроз ово село настао је потоп.

„Поново нас је задесила катастрофа. Пут је опет тотално уништен, одсечени смо од света. На месту где је био пут, сада је река. Плашимо се да водена бујица не уђе у куће, јер још јаче падавине су најавили наредних дана“, кажу мештани Брусника.

Поплава у Краљеву: Под водом градско купалиште и барови

Водостај Ибра је значајно порастао, па је ова река која протиче кроз центар Краљева поплавила своје приобаље. Под водом су се тако нашли плажни барови и градско купалиште на левој обали. Носећи велику количину смећа и поломљеног дрвећа из свог горњег тока, набујали Ибар је, испод Главчићевог моста, уз саму десну обалу притерао конструкцију сплава који је од летос у изради, али је и даље недовршен и није у функцији. Опиширније прочитајте у посебној вести.