Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Пет година силовао малолетну рођаку и за то ће да робија три године!

0

Виши суд у Смедереву осудио Златка Бата (61) на минималне три године и два месеца затвора! Обљуба почела када је С. С, иначе ћерка сестре његове супруге, имала шест година. Тек недавно испричала разредној старешини.

hro-5-godina-silovao-(2)_620x0

Златко Бат (61) из Кусатка осуђен је пред Вишим судом у Смедереву јер је сексуално злостављао своју рођаку С. С. од њене шесте до једанаесте године. Стравично злостављање откривено је тек прошле године када се С. С пожалила надлежнима у школи. Бат је првостепеном пресудом осуђен на скоро најблажу казну, од три године и два месеца затвора!

Златко Бат је, како стоји у пресуди, у периоду од 2006. до 2011. године више пута обљубио С. С., иначе ћерку сестре његове супруге. Девојчица је живела у кући поред његове.

Швајцарски пензионер користио је ову рођачку везу, и када је девојчица долазила у његову кућу, приморавао је на орални секс.

Он је дете од шест година терао да га орално задовољава, дирао је по интимним местима на телу, и захтевао да и она њега додирује.

Колико је оваквих језивих насртаја и монструозног иживљавања над дететом било за пет година, није тачно познато. Наиме, због осетљивости и година жртве, којој је сада 17, суђење је било затворено за јавност.

Можда би све остало тајна, да после пет година мучења, С. С. почетком прошле године, није смогла снаге да проговори.

С. С. која је из родног села Кусадак отишла у други град, где је уписала средњу школу, најпре се пожалила другарицама, које су је саветовале да све исприча оцу и полицији. Девојка се бојала очеве реакције, те се зато поверила разредној старешини, која је одмах укључила и школског педагога, сазнају „Новости“.

ДЕВИЗНИ ПЕНЗИОНЕР

ОСУЂЕНИ Златко Бат је швајцарски пензионер. Ожењен је, има двоје одрасле деце која живе у Швајцарској, као и унучиће. Напаствовање женине рођаке, започео је када је имао 51 годину.

Школа је алармирала тамошњи Центар за социјални рад, а случај је потом прослеђен Центру за социјални рад у Смедеревској Паланци, који је надлежан за подручје Кусатка.

С. С. је и пред полицијом поновила оптужбе, и Златко Бат је ухапшен и притворен 11. маја 2016. године.

Током суђења, које је уследило, жртва је поновила све детаље мучења које је преживела као дете, са дистанце од десет година. Осуђени Бат је, међутим, негирао да се иједан од догађаја, које је пред судом изнела жртва, икада догодио.

Одмеравајући доказе и изјаве сведока, првостепена пресуда пред већем судије Горана Младеновића је донета 30. децембра 2016. године.

Бат је оглашен кривим за продужено кривично дело обљубе над дететом и добио је казну од три године и два месеца, односно 60 дана више од минималне. Наиме, Кривични законик за ово кривично дело предвиђа казну од три до 12 година затвора, док је недавно усвојеним изменама минимална казна повећана на пет година.

СУДИЈА ЗАУЗЕТА

„НОВОСТИ“ нису у четвртак могле да ступе у контакт са судијом из овог поступка јер није био у суду, док је председница Вишег суда, Слађана Бојковић била заузета. Упућени смо да „питања у вези са пресудом, председници проследимо електронском поштом“.

Суд је, како незванично сазнају „Новости“, као олакшавајуће околности навео да Бат до сада није осуђиван, као и чињеницу да се примерено држао пред судом!?

Са друге стране, међутим, по њега стоје отежавајуће околности што је кривично дело поновио у више наврата у дужем временском периоду, свестан његове штетности, као и то што је искористио поверење, али и године детета и немогућност да схвати шта јој се дешава и да се брани.

Бат је пуштен из притвора у коме је провео седам месеци, одмах након изрицања неправоснажне пресуде дан уочи Нове године, тако да на слободи чека правоснажност пресуде.

„Новости“ сазнају да се Више тужилаштво жалило на пресуду, тачније на висину изречене казне сматрајући је неадекватном за ово кривично дело. Жалба је изречена и због укидања притвора.

На пресуду, право жалбе Апелационом суду имају све стране.