Прочитај ми чланак

СРБИ СЕ СВЕ ВИШЕ РАЗВОДЕ, а ово је разлог због ког бракови најчешће пуцају

0

Исти разлог важи и на Западу

Број разведених бракова у Србији расте из године у годину. Тако је 2018. било 9.995 развода, што је за 733 више него годину пре, а чак 2.381 више него 2014. године.

Највише се разводе они који већ имају децу. Мушкарци се на раставу у просеку одлучују са 44 године, а жене са 41. Ако се има у виду и да Срби све касније ступају у брак, онда је више него јасно да од венчања до развода не прође много година.

ТАБЕЛА

Година Број развода

2010. 6.644

2014. 7.614

2016. 9.046

2018. 9.995

ЖИВИМО „ФАСТ ФООД“ СТИЛОМ И ТРАЖИМО БРЗА ЗАДОВОЉЕЊА

Приче о сребрној и златној свадби за данашње генерације младих звуче као мит. Ко још истински верује да ће са својим партнером остати заједно наредних 30 или 40 година? Руку на срце, мало ко.

Зашто је то тако и зашто Срби данас лакше дижу руке од брака него пре рецимо 30 година? Психотерапеут Небојша Јовановић каже да је фактора много, али се они често своде на једну исту ствар коју он назива „фаст фоод“ стилом живота.

– „Фаст фоод“ стил живота постоји у свим сферама, па се тако преноси и на брак. Он се своди на тражење брзих задовољења. Чим нешто не иде, то се одмах мења. Људи немају живаца да се посвећују. Ни књиге се више не читају ако су дебеле, а камоли да се ради на кризи у браку. „Фаст фоод“ стил ствара очекивање да живот треба да буде лак, да се све мења једним кликом, па кад прође почетно узбуђење и брак више не штима, на њему се не ради, већ се одустаје и иде даље – објашњава Јовановић за Телеграф.рс.

Свађа, Брак, Проблеми, ТАМАБЕПА, Секс, Импотенција, неплодност, Развод, ПрељубаТражимо брза решења и одустајемо после прве веће препреке, Фото: Профимедиа/Цорбис
А будући да се живи тешко, проблеми брзо наиђу и стављају брак на тест. Млађе генерације, додаје наш саговорник, навикнуте се да кривицу траже у другима и да беже од преузимања одговорности.

– Тешко проналажење посла, мале зараде, фрустрације, незадовољство животом… Све су то фактори који доводе и до кризе у браку, а људима је увек крив неко други, па ће одговорност брже боље пребацити на брачног друга. Живећи тим „фаст фоод“ стилом, више се на размишља о улагању у нешто дугорочно. Зато се више не верује ни у моногамију. Чим се страст потроши, тражи се ново задовољство – закључује Јовановић.

Рекло би се и да у овој негативној статистици идемо у корак са светом. Што и не чуди, додаје Јовановић, јер смо „фаст фоод“ стил живота и преузели са Запада. Тако подаци Еуростата показују да се разведе више од 70 одсто бракова у Португалији, више од 60 одсто оних који се склопе у Данској, Белгији, Естонији и Чешкој и око 55 одсто бракова у Мађарској и Финској. Тачку на брачну заједницу стави и сваки други брачни пар у Русији, Француској, Бугарској, Холандији, Шведској и Украјини.

Од свих европских народа само Албанци, Македонци и Црногорци имају нижи проценат развода – мање од 15 одсто.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!