• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Срби са Космета: Ускоро нам неће дати да се крећемо без шиптарских докумената
Прочитај ми чланак

Срби са Космета: Ускоро нам неће дати да се крећемо без шиптарских докумената

0

jarinje

(Политика)

Председник СО Штрпце Звонко Михајловић најављује да ће се на прелазима тражити косовска лична и саобраћајна документа, док из Еулекса поручују да нема измене постојеће процедуре

Срби на Косову и Метохији страхују од нових репресивних мера које спрема Приштина, а односе се на појачану контролу путника и робе на интегрисаним административним прелазима.

Како за „Политику” каже Звонко Михајловић, председник општине Штрпце, на основу информација које је добио из „поузданих међународних извора” Хашим Тачи ових дана почиње да спроводи договор својевремено постигнут у Бриселу, а односи се на лична документа, слободу кретања на интегрисаним прелазима на којима су од децембра месеца на заједничким пунктовима припадници КПС – из редова пограничне полиције, Еулекса и МУП-а Србије.

– Из поузданих извора сазнајем да ће Тачи са представницима Еулекса и Кфора кренути у својеврсни обрачун са председницима општина, начелницима округа, виђенијим људима који су на пословима у систему државе Србије, што ће изазвати противљење српског народа, а то може бити иницијална каписла да албанске екстремне групе поново на нас крену – каже Михајловић.

Бајрам Реџепи, министар унутрашњих послова у косовској влади за „Политику” тврди: „То није тачно, све су спекулације и не желим да се бавим тиме”. Ирина Гудељевић, портпарол Еулекса за „Политику” каже: „Нисам упозната са било каквим променама у процедури која се примењује на прелазима, а договорене су од Београда и Приштине”.

Борислав Стефановић, некадашњи шефа преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином, каже да не постоји никакав споразум „Стефановић–Тахири”: „У Бриселу ништа нисам потписао. Свако прозивање нове власти поводом некаквог наводног споразума Стефановића сматраћу злонамерним и бесмисленим”.

И представник Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић, заменик директора владине канцеларије за Косово и Метохију за „Политику” каже да Срби очекују да ће Албанци сигурно инсценирати ситуацију која би довела до сукоба. Првенствено, каже он, усредсредиће се на интегрисане прелазе, иако је у јучерашњем разговору са пуковником Кфора за север Швајцарцем Кристофом Фером добио чврста уверавања да ће Кфор бити у функцији заштите свих грађана, што му је уосталом и поверено мандатом Резолуције 1244 СБ УН.

На питање шта се може догодити уколико Срби са севера не буду показали личну карту Србије на Јарињу или Брњаку, Пантић одговара: „Не видим зашто личне карте, возачке и саобраћајне дозволе не би биле признате и на интегрисаним прелазима не само на северу, већ и на целој територији Косова и Метохије. Уколико Еулекс или погранична полиција која делује у систему привремених институција у Приштини изазову инциденте, то ћемо сматрати дискриминацијом и угрожавањем основних људских права.”