Прочитај ми чланак

СРБИ КАО ЕКСПЕРИМЕНТ „Никада себи и породици не бих дао кинеску вакцину“

0

Уместо јачања демократије, институција и система, који би, као такви, изнели неприлике током ванредних ситуација или ванредног стања, какво је ово изазвано пандемијом коронавируса, Србија је поклекла на испиту демократичности и уз велики утицај Кине, окренула се ауторитарним медотама. Утицај најмногољудније земље света код нас толико јача, да медији блиски власти најављују да ћемо бити и нека врста заморчића за вакцину против вируса САРС-Цов-2.

На насловној страни „Српског телеграфа“ најављена је „помоћ Кинеза до краја јуна“ – Ђинпинг даје вакцину Србији, спас за јесењи удар короне.

Foto: Printscreen

Чувени епидемиолог и професор Медицинског факултета у пензији Зоран Радовановић ту могућност категорички искључује.

FOTO: Printscreen

– Вакцина сигурно не може да буде произведена још много месеци. Чак и ако се појави у пролеће идуће године, то би било направљено наврат-нанос и врло несигурно. Прављење вакцине је озбиљна ствар и потребно је много више времена. Истина је да се Кина бацила на то и близу сто лабораторија ради на вакцинама. Многи ће оманути, свешће се то на две, три вакцине. Раније је било потребно 20 година да се направи вакцина. То је на дугом штапу. Не може вакцина да се направи за тако кратак период, а да буде безбедна. Ја лично никада не бих користио кинеску вакцину – истакао је за Директно.рс Радовановић.

Будући да медији блиски власти не објављују ништа што није у складу са политиком државе, логично се намеће питање – чему онда овај наслов, када вакцине нема? Одговор се може тражити у понашању Београда од почетка епидемије коронавируса, који покушава да ојача везе са Кином, а занемарује европски пут Србије.

Све конце у том односу свакако вуче снажнија држава, у овом случају Кина, којој је био потребан стратешки партнер на Балкану, како би лакше продрла у Европу. Будући да се Београд показао економски слабим, манипулативним и лако поткупљивим, крст је пао на Србију, која је то оберучке прихватила.

Отуда смо брже-јаче-боље похитали да медицинску опрему купимо из Кине, велики део купљене опреме представљен је као донација, док су се у исто време Европској унији, која је такође слала помоћ, окретала леђа. Јачање ауторитаризма, увођењем ригорозних мера у Србији, било је видљиво свуда у свету, о чему су и писали светски реномирани медији. Чак су и мере увођене уз претходно консултовање Кине, па је и председник Александар Вучић у неколико наврата истакао да му је битно да кинески сарадници буду задовољни резултатима.

– И увођење ванредног стања и његово уклањање били су мотивисани политичким разлозима. Политика је ту била кључна. Није неопходно било увођење ванредног стања, тако да су и за то, а и за укидање доминирали разлози који нису медицински – рекао је др Радовановић за наш сајт.

Иако реторички, врх државе покушава да убеди званичнике ЕУ да им је захвалан, те да то не би требало напомињати, нити европски пут Србије доводити у питање, билборди широм Београда, те заставе Кине на општинама главног града, говоре другачије.

Foto: Twitter

У све то би требало увезати и саму ситуацију око Косова. Приметно је да је Русија готово у потпуности избачена из игре. Премда је дочекана уз „леб и сол“ на аеродрому, Путин све мање бива председниковим братом, док је Си Ђинпинг малетене ушао у крвно сродство. Разлоге овога поједини аналитичари виде у томе што је Русија чврстог става за Косово у складу са Резолуцијом 1244, док улогу Кине у овој ситуацији може да постави Београд, као притивуслугу за прихватање стратешког партнерства.

Остаје да се види да ли је термин „кинеска вакцина“ коришћен као најава јачања деловања те земље на простору Балкана, или ће пак грађани Србије бити заморчићи за испитивање лека против вируса САРС-Цов-2.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!