Прочитај ми чланак

Срби бране земљу! Чак 290.000 потписа против Рио Тинта предато у Владу Србије

0

Покрет Крени - Промени предао је данас Влади Србије 290.000 потписа против Рио Тинта, али и текст Народне инцијативе о забрани сваке експлоатације литијума, саопштено је на конференцији за медије.

– Имамо конкретно правно решење у вези са проблемом ископавања литијума, као и два конкретна захтева. Први је да инсистирамо на укидању просторног плана пројекта „Јадар“, што актима треба да учине надлежно министарство и Влада Републике Србије. Други услов је увођење мораторијума на истраживање и експлоатацију бора и литијума за наредних 20 година – саопштио је Саво Манојловић, испред еколошког покрета Крени – Промени.

Додао је да су истражне радње обављене и да је једини проблем експлоатација.

– Најаву председника да мораторијум буде само на годину дана – одбијамо! Сматрамо да годину дана ништа не мења и тај период служи да се овај проблем премости пред изборе, како би се ситуација смирила. Рио Тинто или нека друга компанија моћи да наставе са радом, уколико не укинемо пројекат и уведемо мораторијум – сматра Манојловић.

Уколико поменути акти не буду спроведени до 20. јануара ове године, биће отпочето скупљање народне иницијативе.

– Инсистирамо да председник Народне скупштине одмах верификује народну иницијативу коју смо пре овога предали, како бисмо могли да кренемо у скупљање 20. јануара – закључио је Манојловић.

Научница Драгана Ђорђевић заступаће Народну иницијативу која наводи да је око пројекта у Јадру много контроверези.

– Наша држава дозвољава активности које су штетне по живот људи и животну средину. Уништава се најквалитетнији предео у Србији, а Министарство је дозволило да се прошле године изведе студија о утицају на животну средину, иако су свесни да Рио Сава ниј испунила све потребне захтеве – рекла је она.

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!