Прочитај ми чланак

СРАМНО: Смањили цену ПЦР теста за туристе, за грађане Србије остала иста

0

Цена ПЦР тестирања смањена је за стране држављане на 9.000 динара како би се поспешио туризам, али за грађане Србије она је остала иста. Ова одлука разбеснела је јавност која поставља питање - зашто се цена теста не смањи и за наше држављане?

Данас је донета одлука да се цена ПЦР тестирања у Србији изједначи, те ће тест од сада 9.000 плаћати и наши грађани и странци. Ово је учињено у знак подршке туризму, рекао је након седнице Кризног штаба др Предраг Кон.

Стране држављане је ПЦР тест до сада коштао 18.000, што јесте огромна сума, али поставља се питање није ли цена од 9.000 превелика за грађане Србије. Ако упоредимо животне стандарде у иностранству и Србији, јасно је да ово изједначавање цене нема логике.

Грађане је махом разбеснело то што Кризни штаб и Влада приликом ове одлуке нису узели у разматрање потрошачке џепове својих грађана. Тако за летовање у Грчкој једна просечна породица мора да издвоји око 72.000 динара за ПЦР тестове на граници, што је и новац за који се може летовати у иностранству.

– Шокантно је образложење да се цена за странце снижава ради подстицања туризма, а Владу не занимају грађани Србије који желе да оду на летовање, а не могу да за четворочлану породицу издвоје астрономских 36.000 динара само за ПЦР тестове – навели су данас из Странке слободе и правде и упутили захтев да се цена теста смањи на 4.500 динара.

И не ради се само о путовањима на која се грађани Србије могу одлучити, него и на оне ситуације када ПЦР тест морају да ураде из здравствених разлога. Да ли ће надлежни мање мислити на туризам, а више на своје грађане и смањити цену тестова, остаје да видимо.