Прочитај ми чланак

Срамна крађа на Ђурђевдан: Лопови из цркве украли мошти и три крста

0

У петак, на Ђурђевдан, оскрнављена је црква у Котежу, из које су мушкарац и жена однели мошти Светог Петра Коришког, и три крста из олтара. На срећу, мошти и два крста су враћена, а црква трага за још једним крстом, који је, како сазнајемо на пијаци у Котежу продат за 200 динара.

Опљачкана је Црква светих апостола Петра и Павла, а све се издешавало око 13.30 часова. Крађу су забележиле и сигурносне камере, починиоци су пронађени, али не и све украдене ствари.

Свештеник Јован Лучић објавио је ову информарцију на страници Удружења грађана Котежа. Објавио је и снимак саме крађе:

– Захваљујући брзој реакцији МУП-Борча синоћ око 22 часа пронађени су починиоци који су неовлашћено, насилно ушли и оскрнавили олтар. Враћена су два крста и што је најважније мошти Светог Петра Коришког. Један крст је продат на пијаци у Котежу. Молимо купца да нам се јави да исти крст откупимо – написао је јуче свештеник.

Два украдена крста и мошти, пронађени су код починиоца. Они су, како наводи наш извор, одмах по саслушању у полицији, пуштени на слободу, а како сазнајемо, мушкарац је преузео сву одговорност за ово дело.

Наш извор наводи да су украдене мошти непроцењиве вредности, као и да сва три крста имају невероватну припадност и успомену.

Један је, наиме, крст упокојеног патријарха Павла, други је крст за покој души малог Душана из Борче, који је упао у мешалицу за хлеб пре некоколико година и страдао, а трећи је поклон управо свештенику ове цркве.

– Они нису ни знали шта су крали. Најгоре је што су украли делић моштију Светог Петра Коришког, а то је непроцењива вредност. Шта ће некоме мошти? Такође, сваки украден крст има невероватну успомену. Један је купио пре три године човек чије је дете упало у мешалицу за мешање брашна. Мали Душан. То је његов отац купио за покој душе малом Душану. Други крст је крст покојног патријарха Павла. Прота из Котежа је добио тај крст и он га је оставио цркви за успомену. Прота се упокојио, сахрањен је у Херцеговини. Ова два крста су пронађена, а трага се за трећим, то је крст који припада свештенику опљачкане цркве, а добио га је од брата чим је ту почео да служи – наводи наш извор:

– И неко тако нешто прода за 200 динара. Трага се за купцима крста.

Црква је, иначе, како сазнајемо, помагала више пута и новчано, и у гардероби и храни управо особама које су је оскрнавиле.

Такође, како сазнајемо, није први пут да се светиња апостола Петра и Павла нађе на удару. Дешавало се то већ десет пута.

– Нису узимане мошти и кртови, али обију цркву, направе велику штету, бију скупа врата, а узму 300 динара или 1.500 динара – додаје наш саговорник.

Телеграф се у вези са овом крађом обратио и МУП-у, међутим, до пуштања текста није добијен одговор шта се догодило са двојцем који је оскрнавио цркву на Ђурђевдан.