Прочитај ми чланак

Сраман час историје на РТС: Недић херој, спасавао избеглице (ВИДЕО)

0

Док наставник осмаке упознаје са тим да је Недић био "чувени генерал и херој Првог светског рата који је хтео да сачува Србе од окупатора", развила се жучна твитер расправа о рехабилитацији.

“Више особа је понуђено, најважнија особа која се налазила на територији Србије Милан Недић, чувени генерал из Првог светског рата, веома познат, херој, веома битна национална фигура…”

Тако почиње предавање из историје за осмаке које је емитовано на РТС3, које би се могло назвати “рехабилитацијом уживо”.

“Више пута је одбио понуђену част, али чувши за злодела у Независној држави Хрватској, мислећи да ће моћи да помогне бар колико-толико, Милан Недић је 29. августа 1941. прихватио да формира владу националног спаса, иако је највероватније знао да било каква сарадња са окупатором неминовно води такође његовој пропасти”, наставио је предавање професор историје.

Foto: Printscreen/Twitter Srdjan Dragojevic

У наредних минут само је поменуо да је Недић формирао одреде државне страже, “такозване “Недићевце”, да би потом осмацима пренео да је, током владавине, наговарао народ да се не диже против окупатора због наредбе о стрељању стотину талаца свих узраста и оба пола за сваког убијеног немачког војника, “мисливши да је то чисто губљење српског националног тела”.

Такви ставови наишли су на одобравање дела Твитер публике:

Foto: Printscreen/Twitter 1 + 1= 2

Стојановић: Школа је предводила ревизију историје

Историчарка Дубравка Стојановић за Нова.рс каже са колегама равно 17 година упозорава да је дошло до потпуне ревизије историје и рехабилитације колаборациониста из Другог светског рата у уџбеницима историје.

“То се десило прво у уџбеницима за 8. разред за школску 2003. годину, јер се, у складу с идеологијом која је победила 5. октобра, требало обрачунати са социјалистичким режимом и на подручју сећања, па и тумачења Другог светског рата. То је било важно јер је тај рат био оснивачки мит претходног режима, па је било потребно наћи своје “идеолошке очеве” на супротној страни”, објашњава Стојановић како је уопште дошло до “ревизије уживо” током емитовања часова за осмаке на РТС3.

Она наглашава да су игре са фашизмом и антифашизмом довеле друштво у потпуну дезоријентацију када је у питању “базично добро и зло”.

“Страшно је што је баш школа предводила ревизију историје, а после су дошли закони о изједначавању четника и партизана, рехабилитације, ТВ серије… Посебан проблем је у томе сто нико не мозе да зна колико још наставници на цасу то “дограде”, каже Стојановић, али и констатује да можда није лоше што је по први пут и широка јавност видела како изгледа час историје за осмаке.

“Сад остаје нада да ће се овом питању озбиљније прићи. Али остаје питање како је изабран баш овај наставник, чији је он био избор? Било да га је изабрао РТС или министарство, закључак је исти – он је човек од поверења за ове теме, иза његовог тумачења стоји држава”, закључује Дубравка Стојановић.