Прочитај ми чланак

СПУТНИК: У Ниш стигао кључни човек из Русије

0

Нови заменик директора Хуманитарног центра, спасилац међународне класе Олег Ганијев за Спутњик каже да је у Србију пре свега дошао због обучавања наших људи, али и пружања помоћи у случају ванредних ситуација, односно оперативног реаговања.

Непуне две недеље после доласка команданта са Бајкала Виктора Гуљевича, у Хуманитарни центар у Ниш стигло је појачање. На место заменика директора за оперативно реаговање Москва је поставила главног оперативца за акције претраживања и спасавања Олега Ганијева.

© Sputnik/ Anton Denisov

Извлачио је преживеле из пукотине на Арктику 2008, трагао за преживелима у авионској несрећи у Индонезији 2012. године, спасавао преживеле из рушевина после земљотреса у Непалу. Ово су само неке од међународних акција у којима је учествовао нови заменик директора Српско–руског хуманитарног центра.

На дужност у Србији долази са места заменика начелника за операције претраживања и спасавања у том чувеном одреду Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације.

Олег Ганијев за Спутњик каже да је у Србију пре свега стигао због обучавања наших људи, али и пружања помоћи у случају ванредних ситуација, односно оперативног реаговања.

„Неопходно је да се Центар у Нишу развија и да пружа помоћ у организацију и одржавању обука и стручног усавршавања припадника српских структура, али не само српских, већ и из целог региона. Центар не постоји само због Србије, већ покрива цео Балкан, то желим да истакнем“, каже Ганијев.

На дан преузимања дужности у Нишу амбасадор Русије Александар Чепурин на састанку са председником Александром Вучићем још једном је истакао потребу да се, због обима посла, што пре реши статус Српско–руског хуманитарног центра у Нишу.

Ганијев каже да би добијање дипломатског статуса олакшало рад у Центру. Такав статус даје велике предности, решава многа питања са којима се Центар сусретао и са којима се сусреће, каже он.

„Центар те проблеме решава, али сваки пут изнова. Много је теже у односу на Јерменију где постоји Јерменско–руски хуманитарни центар. Наши радници тамо су добили статус, све функционише без икаквих проблема“, објашњава Ганијев. Он додаје да је са радошћу прихватио посао у Србији, с обзиром да је прошлог лета три месеца обучавао српске спасиоце у Нишу са групом колега из „Центроспаса“.

„Свидела ми се сарадња и то чему Центар тежи, али сада сам добио нову дужност и време је за нова искустава и нову страницу у мом животу“, каже наш саговорник.

Директор Српско–руског хуманитарног центра са српске стране Бојан Гламочлија каже да је Ганијев сјајан сарадник и напомиње још један детаљ из његове каријере.

„Олег је био у Србији и почетком 2016. године, он је кључни човек са којим смо покренули тренутно најважнији сегмент рада — обуке спасилаца. Одмах сам знао да ће се вратити, јер је препознао нашу жељу да од Центра направимо место које ће бринути о безбедности свих на Балкану. Поред тога, прија му менталитет наших људи, одлично се разумемо. Сад кад је и он стигао екипа је комплетирана, крећемо у нову фазу рада Српско–руског хуманитарног центра“, каже Гламочлија за Спутњик.

Спасилац међународне класе Олег Генијев био је начелник Владикавкавског одреда Министарства за ванредне ситуације скоро 15 година, а затим је преузео дужност заменика начелника Туапсинског спасилачког одреда „Центроспас“ који делује у Краснодарском крају, а учествовао је у међународним операцијама широм света.