Прочитај ми чланак

Спрема се жесток ударац на тајкуне

0

Београд- Да видимо ко шта има.

Први потпредседник Владе Александар Вучић у борби против корупције ускоро ће добити још један механизам – закон о пореклу имовине.

 Радна група експерата Министарства правде и финансија која ће за месец дана почети да ради на предлогу овог закона имаће подршку немачких стручњака из ове области, како би предлог закона био на најбољи могући начин конципиран. Оштрица закона биће уперена према онима који су огромну имовину стекли у процесу приватизације, али и према сваком бизнисмену или политичару од 2000. године до данас за кога постоји основана сумња да имовину није стекао на легалан начин.

– Користићемо све расположиве механизме, податке из агенција, катастра, пореских управа и слично. Наравно, користићемо и податке Агенције за борбу против корупције и других релевантних институција. Имовина за коју утврдимо да је нелегално стечена одмах ће бити одузета, а њоме ће управљати држава. Намера је да се тачно утврди како су се појединци напрасно обогатили. Није нам жеља да идемо у лов на вештице, али време је да се зна ко шта има и како је то стекао – истиче наш извор из врха власти, уз опаску да они који су своју имовину стекли легално немају разлога да страхују.

– Једном приликом, кад је екипа српских бизнисмена отишла у Немачку да преговара о улагању у нашу земљу, Немци су их питали колико година су у послу. Кад су чули да су само шест година у бизнису, а да су на састанак дошли у најновијем БМW, рекли су им да не желе да сарађују с њима. Е, ми желимо да спречимо те ствари. Да зарад добробити наших грађана, али и у циљу привлачења страних инвестиција, направимо закон који ће тачно моћи да испита ко је како стекао своју имовину – каже наш саговорник.

У Министарству правде потврђена је намера да се направи предлог овог закона, и то ће се десити већ за месец дана, односно чим прођу јавне расправе о законима, које су у току. Подсетимо, амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм рекао је за наш лист да је та земља вољна да помогне Александру Вучићу у борби против криминала и корупције.

Директор Транспарентности Србија Немања Ненадић каже да, ако неко хоће да провери порекло имовине, не мора да доноси нови закон, већ само да примени постојеће прописе.

– У нашем правном систему већ постоји могућност да Пореска управа без повода испита имовину и приходе – наводи Ненадић.

Аналитичар Ђорђе Вукадиновић оцењује као добру и пожељну најаву доношења закона.

– Нисам сигуран колики ће бити домети тог закона јер је иницијатива прилично закаснела – требало је да буде донет одмах после 5. октобра 2000, и већина оних који треба да буду угрожени тим законом своје послове, паре и себе пребациће у иностранство, или су то већ учинили – наводи Вукадиновић.

 

(Курир)