Прочитај ми чланак

СНС КАРТЕЛ Укинута пресуда Шарићу и осталима јер су „наивне судије“ мало погрешиле

0

Апелациони суд, којим руководи Вучићева другарица Јасмина Васовић, укинуо је првостепену пресуду Дарку Шарићу и припадницима његове групе (осуђени за прање новца) уз образложење да су њихове колеге у судском већу Специјалног суда имале један превид.

Апелациони суд сматра да је основана жалба тужиоца за организовани криминал на пресуду којом се указује да су судије у првом степену учиниле „битну повреду одредаба кривичног поступка“, описану изреком првостепене пресуде.

Пресудом, како је навео Апелациони суд, није потпуно решен предмет оптужбе. Наиме, оптужницом се окривљеном Дарку Шарићу ставља на терет прање новца у продуженом трајању, а Небојши Јестровићу, Андрији Крловићу, Предрагу Милосављевићу, Радовану Штрпцу, Зорану Ћопићу, Маринку Вучетићу, Дубравки Штрбац и Стевици Костићу кривично дело удруживања ради вршења кривичног дела и кривично дело прање новца у продуженом трајању.

Међутим, првостепени суд је „пропустио“ да одлучи о кривичном делу удруживање ради вршења кривичног дела које је окривљенима стављено на терет, па се ради о непотпуно решеном предмету оптужбе, сматра Апелациони суд.

Остим тога, изрека првостепене пресуде је неразумљива, противречна, у образложењу нису дати довољни разлози о чињеницама које су предмет доказивања, а дати разлози су потпуно нејасни и у знатној мери противречни, због чега није могуће испитати законитост и правилност пресуде.

Наиме, из првостепене пресуде је нејасно да ли су окривљени Јестровић, Крловић, Милосављевић, Радован Штрбац, Ћопић, Вучетић, Дубравка Штрбац и Костић припадници криминалне групе која се бавила препродајом дроге или која се бавила прањем новца. Став Апелационог суда је и да је нејасно да ли се ради о две различите групе, што се из изреке не може утврдити, а о чему су и у образложењу пресуде изостали јасни разлози.

И да ли ће судије коначно одговарати за сталне пропусте и зашто неће?

Такође, имајући у виду време извршења кривичног дела, по налажењу Апелационог суда, основано се изјављеним жалбама указује да су разлози првостепеног суда потпуно нејасни и у знатној мери противречни у делу образложења где суд закључује да постоји сумња да новац, који је уложен у предузеће „Штампа систем“, потиче од продаје дроге, те да се ради о прљавом новцу који припада групи која се у том временском периоду бавила шверцом кокаина.

Ово најпре стога, што из писаних доказа у списима предмета произлази да су радње везане за куповину и улагање у ово предузеће предузимане још током 2006. године, док из пресуде произлази да је групу која се бавила прањем новца Шарић оформио током 2008. године, а да је конверзија и улагање новца уследило тек 2008, 2009. и 2010. године.

Апелациони суд налази да је првостепени суд правилно ослободио од оптужбе Дубравку Штрбац и Немању Крстајића имајући у виду да током поступка није доказано да су они извршили кривична дела која су им стављена на терет.

Шта би било да режимско правосуђе, које издржава народ пунећи буџет, мора још и да брине о „битним повредама одредаба Устава и закона“ од стране политичара и свих осталих. По службеној дужности мора, али не може да стигне.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!