СНЕГ ЗА БОЖИЋ? Не ове године, али ево када можемо очекивати да зима покаже зубе

0

Зима је ту, али према временским приликама само календарски, јер се још увек очекују падавине које су карактеристичне за ово доба године. Дочек Нове године је у већем делу Србије прошао без падавина, а према првим најавама тако ће бити и за Божић.

– Током Бадњег дана очекује се мање пролазно наоблачење. На северу земље биће суво време, док се у осталим пределима понегде очекује слабо провејавање снега, али без задржавања – каже за „Блиц“ метеоролог Ђорђе Ђурић.

За викенд ће у већем делу земље дневне температуре бити изнад нуле. Оне ће се, у суботу, током јутра, кретати од минус седам у Крагујевцу, до два степена испод нуле у Београду. Током дана уследиће благи пораст, те ће максимална дневна температура бити пет степени у Београду и Нишу, а у Крагујевцу који степен више. У недељу слично време, од минус један у Нишу током јутра, до пет степени у Новом Саду, у најтоплијем делу дана.

Иако већина за празнике прижељкује снег и праву идиличну слику, уз камин, чај и снег, то се неће десити ни за Божић. Температура ће бити у минусу, али без падавина. Тако да, љубитељи зимских чаролија и становници нижих предела, мораће да уживају у неким другим активностима и наредних дана.

– За Божић ће бити хладно и суво време, без падавина. Јутро ће бити хладно, са температуром у минусу, док ће током дана жива у термометру бити око нултог подеока, а у неким деловима земље кретаће се од минус један до два степена изнад нуле – истакао је Ђурић.

У Београду ће се, у понедељак, за Бадњи дан, температура кретати од -1 током јутра до четири степена изнад нуле у најтоплијем делу дана. За Божић ће минимална температура бити -2, док ће максимална дневна температура износити три степена, уз умерену облачност.

Минимална температура за време празника, у Нишу и Крагујевцу, биће и до пет степени испод нуле, док ће максимална дневна износити четири степена.

Како је истакао Ђурић, време без падавина, са температуром изнад просека је због јаког утицаја антициклона.

– Све док је антициклон доминантан очекује нас суво, без падавина –закључио је Ђурић.

Према неким дугорочнијим прогнозама, снег у Београду, Новом Саду, Нишу и другим градовима може се реално очекивати тек крајем јануара!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!