Прочитај ми чланак

Снажан циклон доноси Србији олује и до 100 литара кише: Опасност од поплава…

0

Током викенда се очекује пад температуре ваздуха и за 15 степени

Сутра је први дан јесени. Викенд пред нама донеће веома снажно погоршање времена, али и веома обилне падавине.

Први дан викенда протећи ће у знаку сунчаног и врелог времена, веома топлог за ово доба године. Једино се од јутра на северу и западу Бачке очекује више облачности, понегде и појава пљускова са грмљавином.

У кошавском подручју и у Београду ноћ између петка и суботе биће тропски топла, уз минималне температуре изнад 20°C, што је веома ретка појава у септембру.

Максимална температура биће од 28°C на северозападу Бачке до 36°C на југоистоку Србије.

Пред крај дана у северним и западним, током вечери и у централним, а до недеље ујутро и у осталим пределима Србије очекује се јаче наоблачење и захлађење са кишом и пљусковима са грмљавином и то услед продора хладног фронта са северозапада.

Јужни ветар биће у скретању на северозападни, по прододру хладног фронта јак.

Иначе, непосредно пре продора, при и после продора биће идеалних услова да буде грмљавинских олуја са градом, олујним ветром и веома обилним пљусковима, при чему би у веома кратком временском интервалу пало и преко 30 литара кише по квадратном метру.

Иначе, продор хладног фронта и осетно свежије ваздушне масе условиће и формирање секундарног циклона изнад Јадранског мора.

Овај висински циклон у недељу и почетком следеће седмице премештаће се дуж Јадранског мора према Тиренском и веома снажно ће утицати на време у Србији, наричито у недељу и у понедељка ујутро.

У недељу ће у Србији бити облачно и осетно свежије са веома јаком кишом и обилним пљусковима са грмљавином, а понегде се очекују и грмљавинске олује.

На подручју Србије у ноћи између суботе и недеље, у недељу и у понедељак ујутро очекује се да падне од 30 до 70 литара кише по квадратном метру, на појединим локацијама преко 80 литара, а локално и преко 100 литара кише.

То су огромне количине падавина за кратко време, а у многим пределима те падавине у просеку падну за месец, па и за два месеца.

Врло обилне падавине условиће нагли раст већина река, нарочито мањих и средњих, при чему пораст може бити значајан, а на свим мањим токовима бујичног карактера очекује се велика опасност од поплава.

Највећи пораст очекује се у сливу Велике, Западне и Јужне Мораве, Дрине, Ибра, Саве, Пека, Млаве, Тимока и Саве, а највећа опасност од поплава и то бујичних очекује се у сливовима ових река и то углавном у горњим токовима и на потоцима.

Добра вест да током септембра није било обилних падавина, па је ниво водостоја нижи, а мањих река и доста нижи, али свакако потребнма је велика опрезност код мањих токова због очекиваних падавина.

Када је реч о великим рекама попут Дунава и Саве, нема опасности од поплава, али како се током викенд екстремно обилне падавине очекују у БиХ, Хрватској и у Словенији, река Сава у тим земљама забележиће вишеметарски пораст, уз опасност од поплава, док ће Сава у Србији за сада без проблема прихватити огромне количине воде, уз нагли пораст, али без достизања критичних вредности.

Иначе, на појединим локацијама очекује се опасност од урбаних поплава и то не због изливања река, већ због немогућности да одводни и канализациони системи прихвате огромну количину атмосферске воде.

Максимална температура у недељу биће од 18°C у северозападним до 28°C у југоисточним пределима Србије, у Београду око 20°C.

Дакле, у недељу ће температуре бити ниже за 10 до 15 степени у односу на први дан викенда, а нагла промена времена веома неповољно ће деловати по људе, нарочито на оне са хроничним болестима и другим проблемима.

Обилне падавине очекују се до понедељка ујутро. У понедељак током дана престанак падавина и постепена стабилизација времена, а биће и топлије.

Од уторка до краја следеће седмице време у Србији биће сунчано и топло, почетком следеће седмице и веома ветровито.

Максимална температура током већег дела следеће седмице биће углавном од 23 до 29°C, у Београду од 25 до 27°C.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за ово доба године у Србији од 21 до 25°C, видимо да се очекују велике осцилације. До сутра ће температуре бити за 10 степени више, у недељу ће пасти на нормалне, док би током следеће седмице биле углавном за 3 до 5 степени више од напоменутог просека.

Дакле, након јачег захлађења који ће донети викенд пред нама, почетак ове јесени биће веома пријатан, па ће сам крај септембра и почетак октобра обележити време наик Михољском лету, уз свежа и магловита јутра и сунчане и топле дане.