Прочитај ми чланак

СМЕНА НА ЧЕЛУ: Путинов човек од поверења надзире рад Руско-српског центра у Нишу

0

Директор управе за међународни рад руског министарства за ванредне ситуације Александар Романов смењен је са те дужности због "лошег рада хуманитарног центра у Нишу", чије функционисање контролише, а на његово место требало би да дође Владимир Александар Соловјов из Федералне службе безбедности.

Соловјов важи за човека од поверења руског министра за ванредне ситуације Јевгенија Зиничева, а његов долазак саговорници „Блица“ из дипломатских кругова тумаче као тежњу Русије да буде присутнија на Балкану, али и као регуларно освежавање кадрова.

Податке о смени Романова објавио је руски „Комерсант“, и уз то незваничне информације да је замена Романову већ пронађена. То им у министарству за ванредне ситуације нису званично потврдили, истичући да се Романов налази на годишњем одмору, а да се кадровске промене објављују на сајту.

– Романов је руководио свим руским хуманитарним центрима у иностранству, у Србији, у Јерменији и на Куби – објавио је „Комерсант“, позивајући се на неименоване добро информисане изворе.

Како су навели саговорници тог листа, повод за кадровску смену су замерке на рад Руско-српског хуманитарног центра.

– Центар постоји а његов рад не задовољава највише руководство – казао је саговорник „Комерсанта“, док је Романов у ранијим интервјуима тврдио да сви наведени центри „успешно функционишу“.

О Соловјову се у руској, али и овдашњој јавности мало зна. Саговорник „Блица“ из дипломатских кругова каже да смена Романова свакако не може да буде ствар случаја, јер се пажљиво планирају и бирају људи који ће на овакве позиције бити постављени.

– Соловјов је до сада био човек од поверења који је деловао из сенке, али ће га нова позиција ипак гурнути пред очи јавности. Информације да долази из Федералне службе безбедности наводе на сумњу да се иза смене крије друго објашњење, а не лош рад центра у Нишу. Када се погледа шира слика, јасно је да Русија у овом моменту жели да буде присутнија на Балкану. Косово постаје актуелна тема око које се ломе копља светских сила, САД и Кине, пошто ЕУ не успева да држи ситуацију под контролом – објашњава извор „Блица“.

Ипак, међу саговорницима „Блица“ из дипломатских кругова има и оних који сматрају да је смена Романова и долазак Соловјова последица рокада на челу министарства за ванредне ситуације. Сада је на тој позицији Зиничев, који важи за изузетно блиског руском председнику.

– Променио се министар и он сад поставља своје људе. Много људи при министарству је склоњено, а постављени су нови, они на које нови руководилац може стопроцентно да рачуна – каже саговорник нашег листа.

Таквог је става и политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

– Са новим министром долази и до кадровских промена – сматра Анђелковић.

Питање Српско-руског хуманитарног центра у Нишу и даље изазива пажњу јавности, због недоумица да ли треба да добије дипломатски статус. Премијерка Ана Брнабић је рекла да је решење статуса центра приоритет за нову владу, али је оно и даље на столу. Амбасада САД, међутим, тврди да центар не треба да добије дипломатски статус, а бивши амерички званичник Хојт Брајан Ји чак је устврдио да је у питању шпијунска база. И представници амбасаде САД у Београду посетили су центар и изјавили да нису видели „ништа што би указивало на потребу да центар добије дипломатски статус“, те да „упорни захтеви за такав статус изражавају сумњу у дугорочне намере центра“. Наводе о шпијунажи је портпаролка МСП Русије Марија Захарова назвала „апсурдним“, а кодиректор центра Вјачеслав Власенко објаснио је да у Нишу нема шпијунаже.

– Врата су отворена за све, нема ништа војно ни шпијунско. Можемо да користимо руске сателите и све информације које главни руски оперативни центар прикупља – рекао је Власенко.

Директор Гуљевич

Директор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу је Виктор Гуљевич, а кодиректор Бојан Гламочлија. Гуљевич важи за светског стручњака за лавине и спасиоца међународне класе. Докторирао је на Иркутском универзитету и у Министарству за ванредне ситуације Русије ради више од двадесет година. Пре доласка у Ниш радио је као командант на Бајкалу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!