Прочитај ми чланак

Смедерево: Грађани сами купили и поставили семафор загађења

0

У Смедереву ће информације о квалитету ваздуха грађанима бити стално видљиве и они ће постати опрезнији у очувању здравља

Лед екран са информацијама о квалитету ваздуха постављен је на почетку централног трга у Смедереву и грађани сада могу да се информишу какав ваздух дишу. На дан пуштања у рад коначно могло је „ да се дише”, јер је ваздух био одличан, што је овде права реткост, нарочито током хладнијих дана. Смедеревци су сами и купили овај екран на иницијативу „Црвених беџева”, која претходно није прихваћена од стране града. За седамнаест дана њих 167 прикупило је 480 хиљада динара. Семафор загађења, како га овде зову, очитава сатне вредности квалитета ваздуха. Софтверски је повезан са републичким мерачем у Ђушиној улици у центру града и 24 сата преноси податке.

Извор: Подунавље инфо

На овај начин, кажу иницијатори, информације о квалитету ваздуха ће грађанима бити стално видљиве и они ће постати опрезнији у очувању здравља. Наводе да је семафор само први корак ка решењу проблема аерозагађења у Смедереву.

Подсећамо, граду је још почетком новембра прошле године предата Декларација за чист ваздух, коју је потписало 4.567 Смедереваца са првим захтевом да се постави тзв. семафор загађења у центру. Како власт није реаговала, грађани су донирали новчане износе у распону од 300 до 20.000 динара, а пристигла је и донација у виду софтвера.

Показали смо јединство и да не пристајемо на нечињење кад је наше здравље у питању, наводе из „Црвених беџева”.