Прочитај ми чланак

СЛУЖБЕНА ДУЖНОСТ Мерима Његомир биће сахрањена у Алеји заслужних грађана

0

"Председник Александар Вучић замолио је Град Београд (Весића) да Мерима Његомир буде сахрањена у Алеји заслужних грађана и ми смо тај предлог прихватили. Она ће почивати тамо где јој је и место, међу заслужним грађанима Београда“, рекао је Горан Весић. Та Вучићева молба не чуди будући да је Мерима члан Српске напредне стране, а СНС је пре само неколико месеци (у јуну 2021.) предложио за члана Управног одбора РТС-а (од 2009. је на функцији уреднице тада основане Народне редакције РТС).

Мерима Његомир је рођена као Мерима Куртиш у насељу Калварији у Земуну. Њен отац Адем, пореклом из Охрида, био је усвојен као дете. Мајка Фатима родом је из Бијељине. Родитељи су јој се развели кад је завршила основну школу. Због развода родитеља пропустила је уписни рок у Земунску гимназију и уписала се у Туристичку школу на Новом Београду. Након средње школе, завршила је средњу музичку школу „Коста Манојловић“ у Земуну, одсек за соло певање у класи Милице Поповић и Вишу туристичку школу у Београду.

Пред микрофон је први пут стала случајно, певајући неколико песама за своје друштво у пратњи оркестра „Цитадела“, а од 1972. године почиње да наступа са овим оркестром. Док је певала у ресторану „Романитар“ приметио ју је Светомир Шешић Шеле и позвао да сними пробне снимке за Радио Београд, од којих песме „Идем путем, песма се ори“ и „Бисенија“ остају као трајни снимци Радио Београда. У комисији која ју је примила у Радио Београд, био је Цуне Гојковић.

Након тога, Мерима доживљава невероватан успех у каријери, а од 90-их постаје најпопуларнија певачица на слављима политичара и утицајних људи у Србији, Српској, Црној Гори и региону, где углавном пева старе народне песме иако је имала и неколико запажених новокомпанованих хитова.

Такође, често је наступала и на пријемима и окупљањима страних дипломата у Србији, будући да је у широк уметнички репертоар уврстила и захтевне песме на страним језицима (руском, кинеском, хебрејском…).

Била је прва певачица народне музике која је одржала концерт у Коларцу 1995. године.

Од 2009. године радила је као уредница Народне редакције Музичког програма РТС-а, који је тада основан.

Меримине колеге су истицале да им је несебично помагала јер „нема кога није познавала од утицајних људи“, тако да је своје везе користила и за велику помоћ колегама, због чега су је на естради веома поштовали.

Хвалила Вучића, блиска са Миром Марковић, СПС и ДС перјаницама

Ако занемаримо Титово време када су сви уметници били режимски настројени, Мерима је уз Зорицу Брунцлик и Леонтину била једна од ретких певачица која је јавно подржала Миру Марковић и њену партију ЈУЛ, чијим је конвенцијама присустовала. Након 5. октобра је била веома радо виђен гост на слављима перјаница ДОС-а, а касније је упловила и у вишегодишњу емотивну везу са финансијером ДС-а, Ђинђићевим кумом, тајкуном из Сурчина Драгољубом Марковићем (Крмиво продукт), који је био један од шесторице који су носили ковчег на сахрани премијера Зорана Ђинђића.

Мерима је често певала на слављима политичара у Црној Гори, Мило Ђукановић је изјавио за медије да највише воли да слуша Цецу и Мериму Његомир, која је нарочито била популарна због песме „Иванова корита“.

У августу 2018. Мерима је и званично потписала приступницу Српској напредној странци, а за режимске медије је изјавила да јој је идеја СНС одувек била блиска.

Одувек ми је била блиска идеја Српске напредне странке, али сад кад видим колико је тешко, колико се Александар Вучић бори, колико га нападају са свих страна, решила сам да и званично приђем Српској напредној странци и пружим подршку и свој допринос у борби за нашу Србију“, рекла је тада Мерима, преноси портал Нова.

Дуже од 30 година Мерима је била неизоставни певач и на слављима СПС перјаница, била је дугогодишњи пријатељ Ивици Дачићу и Милутину Мркоњићу.

Од Мериме су се опростили на друштвеним мрежама бројни политичари из режима и опозиције, познати спортисти, као и њене колеге уметници.

Током каријере је добила бројне награде, а иза себе оставила четворо деце којој је била посвећена мајка.