Слобода за медије, слобода за Марка, Дејана и Антонија, слобода за све нас!

Активисти окупљени у "ЗИП"-у захтевају да се подхитно прекине са нападима на новинаре и на све остале који износе своје мишљење и истину!

Доживљавали смо и ми сами вербалне и физичке нападе на нас, разне претње, нама или нашој породици, вређања и пласирање разних лажи о нама – и у потпуности разумемо све који такве нападе доживљавају и солидаришемо се са њима. Новинари морају да имају услове да раде свој посао достојанствено и безбедно, да јавност да буде тачно и правовремено информисана, а да свако има право на изражавање свог мишљења И да не буде прогоњен због тога!

У задњих пар месеци су се драстично повећали случајеви напада на новинаре, нпр. новинар Фонета, Марко Драгославић – Драгославац је истучен на свом радном задатку, радио новинар и писац Марко Видојковић, је због сталних претњи морао чак да се исели из земље, као и још један новинар, док је њихов трећи колега одбио да се исели и остао да трпи претње.

Дејан Петар Златановић, уредник канала „Србин инфо“, ухапшен је због реченице у кондиционалу, коју су пре и после њега већ изговорили други угледни људи, а у којој су власти видели претњу по председника и систем, и због које му,особи са урођеним инвалидитетом, немају милости да укину притвор као да је најопаснији криминалац у земљи.

Самосталног народног посланика Александра Јерковића, који је у својим јавним наступима разоткривао корупцију и криминал, као што је велика крађа шуме на југу Србије, прозивао власт, државног тужиоца, а подржавао грађане на протестима, је у Кошутњаку напала седморица људи и претила му убиством!

Најбизарнији случај је последње од три хапшења монаха Антонија, које се десило у Пионирском парку док је мирно седео на клупи! Можда јер не само што упорно већ 7 година протестује због потапања манастира Ваљевска Грачаница и сваке суботе предводи литије за спас Србије, већ задњих десетак дана “сведочи издају”! (читај “буни народ”).

Наш цењени драмски писац Синиша Ковачевић, председник Скупштинског одбора за културу и информисање, спречен је од стране владајуће већине да изнесе на седници одбора као тачку дневног реда питање стања у медијима и напада на новинаре, којих је у 2022.години било чак 140, по извештају Унс-а! Зашто власт избегава да размотри ово? Да ли је најопасније оружје реч, да ли су најопаснији људи који не ћуте, и зашто је нападнута „седма сила“!

Али, има она „у цара Тројана козије уши“ – истина не може да се сакрије и заустави! Као што смо успели да пробијемо медијску блокаду и постигнемо неке локалне успехе, каква је нпр. одбрана Баре Рева. Верујемо да не може да се заустави ни правда, ни напредак друштва и човечанства, јер да не верујемо у то, не бисмо радили на томе да нам буде боље, бар свако у свом крају, помало, а помало и удружени.

ДО СЛОБОДЕ, ЗДРУЖЕНО!

Здружене иницијативе и покрети