Прочитај ми чланак

СЛЕДИ ВРЕМЕНСКИ ЗАОКРЕТ: Наредне недеље стиже права јесен

0

НАШ познати метеоролог Марко Чубрило изнео је податке о временским приликама за нареднних 10 дана.

У понедељак јутро хладно, понегде уз појаву магле. Током дана претежно сунчано и релативно топло, осим у пределима где се магла дуже задржи.

Foto: N.S.

Ветар слаб ,а дневни максимум од 13 до 17 степени Целзијуса. У магловитим пределима око 9 степени Целзијуса, стоји у новој временској прогнози метеоролога Марка Чубрила.

– У уторак после хладног и понегде магловитог јузра током дана постепено повећање облачности и крајем дана понегде над западу и југозападу региона појава кише. Ветар ће бити јужни и југоисточни. Температуре знатно изнад просека за овај део године и требале би се кретати од +14 до +18 степени Целзијуса – каже Чубрило.

Како се наводи, од среде ће ка нама са југозапада доћи до продора влажног и нестабилног ваздуха са Атлантика, док ће се по источној периферији антициклона који ће се изместити ка ширем простору Скандинавије спуштати осетно хладнији ваздух.

– За наредни викенд има изгледа да и неке низије, посебно на северу и истоку региона добију пролазне снежне падавине али у овом моменнту се формирање снежног покривача испод 700 метара надморске висине не очекује – најављује метеоролог.

У среду максимуми и даље високи, али у постепеном паду, а у четвртак од +5 до +12 степени Целзијуса, док би за следећи викенд могли бити од +1 до +9, а на истоку Србије можда само око 0 степени Целзијуса.

Од четвртка ће бити и ветровито, прво уз појачан, северозападни, а од петка увече североисточни и источни ветар. Дуж Јадрана југо и бура, стоји у прогнози.

– Оно што је битније од снега и захлађења јесу тренутно пројектовани падавински тотали који се над великом делом региона крећу преко 40мм,а често и преко 50мм талога. У колико се овакви прорачуни одрже ово ће бити крај дуготрајње јесење суше и ко има било каквог посла на отвореном нека то што пре заврши – каже Чубрило, и додаје:

– Око 23.11. би требало бити суво, стабилно али прохладно, посебно на истоку региона где би могло бити и хладније од просека.