Прочитај ми чланак

СЛЕДИ НАГЛИ ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ: Зима се отегла, олује ће данима правити хаос…

0

Почетак марта донео нам је веома променљиво, али и релативно топло време, а таква ситуација наставиће се и у наредном периоду.

С обзиром на актуелну синиоптичку ситуацију наредних дана очекује се веома неповољна биометеоролошка ситуација што се може веома лоше одразити по здравствено стање људи.

Foto: N.S.

Србија је ових дана под утицајем веома снажног циклона са севера Европе. Овај циклон над нашим подручјем условљава изражена јужна висинска струјања па до нашег подручја стиже веома топла ваздушна маса. Истовремено, ваздушни притисак под утицајем циклона је у паду и биће наредних дана испод нормалних вредности. Очекује се смена сунчаних и облачних интервала, а од четвртка и веома честа појава пљускова са грмљавином, наводи Телеграф.

У четвртак и у петак дуваће и јак југозападни ветар, који ће имати фенски ефекат и додатно загревати ваздух.

Дакле, високе температуре за ово доба године, низак ваздушни притисак, јужни ветар, фенски ефекат ветра и појава пљускова, одразиће се наредних дана веома неповољно на биометеролошку ситуацију. Код многих особа очекује се појава главобоље, нервозе, несвестице, раздражљивости и поспасности, а посебно би били угрожени људи са хроничним болестима. Сходно очекиваном времену, наредних дана лоше би се подједнако осећале и здраве и болесне особе.

Овакве временске неприлике идеалне су и за појаву вируса и грипа, а препоручује се често проветравање просторија.

Колико је време неповољно ових дана говори и податак да су максималне температуре за седам до 10 степени више од просека, а просек максималне температуре за ово доба године је од осам до 12 степени.

Веома неповољна биометеролошка ситуација наставиће се све до краја половине марта јер ће веома топло време смењивати пролазна захлађења и нагле промене метеоролошких параметара.

Једно такво захлађење очекује се већ у суботу. Биће пропраћено продором хладног фронта, који ће до краја дана са севера да услови продор осетно хладније ваздушне масе, па ће доћи до пада температуре и за више од 10 степени у кратком временском интервалу. Очекује се нагли раст ваздушног притиска, а југозападни ветар биће у скретању на јак северозападни.

У недељу ујутро биће чак услова и за слаб мраз, нарочито у пределима са ведрим временом. Током дана биће прохладно, али у складу са календаром, па ће и биометеоролошка ситуација нагло поправити.

Ипак, то ће бити кратког даха, јер се од понедељка очекује утицај новог циклона, уз окретање ветра на јужни, уз осетнији пад ваздушног притиска и осетнији пораст температуре, па ће биометеролошка ситуација поново драстично погоршати. Средином марта очекује се ново захлађење и тако ће се смена топлих и хладних периода смењивати све до краја марта, а све те нагле промене веома лоше ће утицати на људе.