Прочитај ми чланак

Следеће недеље топлије, али то неће трајати дуго: Када нас очекује јаче захлађење

0

До почетка следеће недеље очекује нас прохладно време, а пролазне падавине у ноћи ка суботи. Од недеље ће бити топлије, али уз честу појаву кише, док је око 19. јануара могуће јаче погоршање уз падавине и захлађење, објавио је метеоролог Марко Чубрило. Како је навео, до почетка следеће недеље над нашим делом Европе доминираће поље мало повишеног ваздушног притиска.

„Као последица тога у петак умерено до знатно облачно, али само понегде уз ретку појаву кише или провејавање снега. Ветар углавном слаб, северозападни. Дневни максимум до +4 до +11 степени Целзијуса“, навео је Чубрило.

У петак јутро хладно, понегде уз маглу, а током дана мало до умерено облачно и суво, понегде уз задржавање ниских облака и сумаглице. Касно после подне на северозападу Хрватске наоблачење уз слабу кишу и снег на преко 800 метара надморске висине. То наоблачење ће се до суботе пре подне преместити преко целог региона доносећи нижим пределима пролазну кишу, а снег углавном на преко 800 метара надморске висине. Ветар ће у суботу на кратко бити појачан, северозападни. У суботу крајем дана разведравање, тако да ће, додао је Чубрило, у недељу бити промењљиво облачно уз сунчане интервале и ређу појаву магле. Дневни максимум до краја недеље углавном од +5 до +11 степени Целзијуса што је и даље изнад просека за средину јануара и само ће највише планине региона имати зимске одлике времена.

Од недеље ће, према најавама овог метеоролога, бити променљиво облачно и још топлије јер ће се преко северозападне Европе премештати серија јаких циклона испред којих ће се покренути југозападно струјање, те ће над нама до среде уз променљиву облачност и честа пролазна наоблачења повремено бити кише, док се снег очекује само понегде, на преко 1.000 метара надморске висине. Ветар јужни и југозападни, а у кошавском подручју од уторка јака кошава.

„У среду увече би због пораста ваздушног притиска над средишњом Европом ка нашем делу континента дошло до јачег продора хладнијег ваздуха са севера што би условило секундарну циклогенезу над Јадраном. Тај циклон би од 19. до 21. јануара условио погоршање уз конкретније падавине, али и захлађење, те би појаве снега осим на планинама могло бити понегде и у нижим пределима на северу и северозападу региона. Наравно, уколико синоптика остане слична вечерњој јер је то ипак још јако удаљен период“, написао је Чубрило у објави.

Како каже, генерално делује да ћемо према крају месеца наставити са све хладнијим временским одликама.

„Хоће ли то бити увод у каснији долазак праве зиме над наше просторе остаје да се види али у овом моменту се то свакако не сме искључити. Сумирано, после неколико прохладних дана уз повремене падавине, почетком следеће недеље топлије уз повремене падавине, док је око 19. јануара могуће јаче погоршање и захлађење“, закључио је Чубрило.