Прочитај ми чланак

СЛАБ ОДЗИВ Вакцине ћемо морати да бацамо или поклањамо

0

Вакцинација је у Србији потпуно стала и ако наставимо овим темпом, мораћемо да бацамо или поклањамо вакцине", каже за Нова.рс професор фармакологије на Медицинском факултету Радан Стојановић.

Рок трајања кинеских Синофарм вакцина је нешто дужи, па тај контигент још није дошао на ред за бацање или поклањање. Таква судбина може да задеси најпре Фајзер, Спутњик или Астра Зенека цепива.

„Не знамо када смо их, од момента производње, ми набавили. Спутњик, Астра зенека и Фајзер, за њих је рок употребе 6 месеци од производње. Да ли смо ми те вакцине набавили одмах или трећег месеца од производње, ми то не знамо. Синофарм је нешто флексибилнији и може се употребити две године од производње. Неки подци које сам читао кажу да ми имамо око 800.000 неискоришћених Синофарм вакцина, око 600.000 Фајзерових и око 100.000 Астра Зенека“, каже Стојановић.

Додаје да се вакцине, ако им истиче рок, не могу бацити тек тако, већ да се оне морају, као медИцински отпад, уништити на прописани начин.

„Не можемо их бацити у контејнер и носити у Винчу. То је медицински отпад и постоје одређене процедуре“, упозорва наш саговорник.

Ако имамо вишек вакцина можемо их поклонити неким другим земљма, али није баш све тако једноставно.

„Е сада, ту могу да буду тегобе, јер све зависи од тога каква је природа тих потписаних уговора, то мора да се види. Ко ће да грантује да смо ми добро чували те вакцине и да смо их добро транспортовали зато се дешава да се произвођач огради и каже: Вакцине које сте узели од нас, не дозвољавамо да поклоните другоме“, објашњава наш саговорник.

Професор Стојановић зато апелује да се набавка вакцине убудуће боље планира и усклади са потребама.

„То што имамо вакцине, а немамо кога да вакцинишемо показује да смо ми направили грешке, нисмо о вакцинама причали како треба и нисмо људима дали истину о вакцинама. Још већа грешка би била да на основу тога што имамо више вакцина него што нам треба ми одлучимо да дајемо трећу дозу. Одлука о трећој дози треба да буде заснована на научним чињеницама, а не на томе да имамо довољно вакцина. Приоритет не би требало да буде давање треће дозе, него да гађамо људе који ће примити прве две дозе“, закључује Стојановић.

Истини за вољ, Србија није једина која не зна шта ће са вакцинама. Такве вести стижу нам и из Немачке. Како пише Deutsche Welle (Дојче веле), будући да потражња пада, а рок трајања је ограничен, све више немачких покрајина вакцине баца у смеће. Сада је план да се вишак поклони сиромашњијим земљама – али само вакцине на бази вектора.

Од почетка пандемије, Баварска је бацила укупно 53.000 доза вакцине, од којих је више од половине „пријављено као одбачено“ само у јулу. „Пораст количине баченог цепива током лета је директна последица пада спремности становништва на цепљење“, саопштило је баварско Министарство здравства на упит немачког јавног сервиса.

И у Баден-Виртембергу је рок трајања 4000 доза цепива АстраЗенека истекао крајем јула, због чега су оне „прописно уништене“, како пише тамошње Министарство здравства.