Прочитај ми чланак

Скупље изнајмљивање гарсоњере него хотела

0

Цене некретнина у Србији су од почетка рата у Украјини отишле у небо, будући да је велики број Руса и Украјинаца одлучио да живот настави у нашој земљи.

Колико су цене издавања станова драстично скочиле, показује и чињеница да се третутно више исплати живети у пристојном хотелу него изнајмљивати стан.


Иако је и хотелски смештај поскупео у последње време, и даље постоје опције које су јефтиније од станова. Тако на пример један престонички хотел од три звездице, који се налази у центру града, нуди месечни најам једнокреветне собе по цени од 48.000 динара, док двокреветна кошта 58.000 динара.

Иначе, цене гарсоњера за изнајмљивање у овом делу града месчно износи и више од 1.000 евра. На то додајте још инфостан, рачун за струју, интернет…

У хотелу тих додатних трошкова нема, додуше немате ни кухињу, а ни доручак није укључен у ову цену. Површина собе је око 20 метара квадратних, што је величина и гарсоњера које се издају по Београду. Оно што овде још нема, то је брига о чишћењу, мењају постељине, пешкира…

„Немамо много соба доступних за месечни најам, раније их је било више, али су све које имамо пуне, а чак постоји и листа чекања. Потражња је велика“, кажу за Блиц у овом хотелу.

Они додају да се листе чекања праве с времена на време, и да то зависи од периода до периода.

„Откако смо почели са месечним најмом, ми смо мање-више увек били пуни, није било пуно осцилација у том смислу, али истина је да се ситуација доста променила са доласком Руса, те је сада посебно интересовање када је у питању ова врста смештаја“, додају у хотелу.

Кирије за гарсоњере достижу и више од 1.000 евра

Са друге стране, кирије за гарсоњере које се налазе у центру Београда, достижу чак и цене које премашују 1.000 евра. За оне са нешто плићим џепом, ту су оне које коштају “само” 450 до 600 евра, али је њихов комфор и изглед упитан.

Једина места где се гарсоњере могу наћи по нешто нижим ценама, за 250, 350 евра, јесу насеља удаљена од центра града, попут Ледина, Борче, Петловог брда и слично.

Међутим, чак и да се нађе гарсоњера у центру града за једнаку цену као хотелска соба, треба имати у виду да се трошкови ту не завршавају.

Ако се на износ од 400 евра додају и сви рачуни који морају бити плаћени сваког месеца, крајња свота која треба да се издвоји може бити значајно већа, а највише ће зависити од начина грејања у стану и, самим тим, висине рачуна за инфостан.