Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ У САД: Гувернер Њу Џерсија затворио саобраћај да би се осветио Србину

0

31

Сарадници гувернера Њу Џерсија и једног од водећих кандидата републиканаца на председничким изборима 2016. године Криса Кристија, уплетени су у аферу која последњих дана погађа јавну сцену у САД, а у којој се „помињу“ Срби, Хрвати и политичка освета.

Кристи је прво негирао да су његови сарадници умешани у аферу, да би на данашњој конференцији за новинаре признао да јесу, рекавши да није знао ништа о томе.

Скандал је доспео у јавност, када је откривено да су Кристијеви сарадници одлучили да казне демократског градоначелника места Форт Ли, Марка Соколића, јер није желео да да подршку политичку подршку на изборима, па је у мејловима који су откривени пронађено да пише да ће „наступити тешки дани за тог малог Србина“.

Кристијеви сарадници су „освету“ спровели, тако што су затворили на више дана неколико трака на мосту Џорџ Вашингтон који повезује Форт Ли са Њујорком, изазвавши потпуни хаос у месту, у које нису могла нормално да долазе кола Хитне помоћи, снабдевање, школски аутобуси, а био је и отежан путнички саобраћај за све грађане.

Како пишу Њујорк тајмс и Волстрит журнал, за затварање саобраћајних трака на мосту није било никаквог оправдања нити потребе, и цео догађај представља политичку освету градоначелнику Форт Лија који није желео да пружи подршку Кристију.

Лист Њујорк дејли њуз у данашњем броју наводи да су Кристијеве шансе на председничким изборима 2016. године, након овог политичког скандала неповратно изгубљене.

„Време је за саобраћајне проблеме у Форт Лију“, написала је Кристијева заменица шефа кабинета Бриџет Ен Кели у писму упућеном Дејвиду Вајлдстајну, шефу Одсека за саобраћај у Њујорку и Њу Џерсију, кога је гувернер раније поставио на то место.

После пар недеља, Вајлдстајн је донео одлуку да затвори две од три траке на мосту Џорџ Вашингтон, који важи за један од најпрометнијих на свету. „Биће ово тежак новембар за малог Србина“, написао је тада овај амерички званичник у одговору Келијевој, мислећи на градоначелника Соколића.

Међутим, амерички медији истичу да је Соколић у ствари хрватског порекла, али да је због презимена Вајлдстајн очигледно помислио да се ради о Србину.

Соколић је рекао да је згрожен понашањем Кристијевих сарадника и да он, који има много пријатеља међу Србима, овакву изјаву сматра увредљивом за српски народ.

Током саобраћајног колапса, једна жена стара 91 годину преминула је пошто кола Хитне помоћи нису успела да стигну на време да је пребаце у болницу.

Кристи је прво негирао да су његови сарадници умешани у цео случај, да би на данашњој конференцији за новинаре признао да јесу, рекавши да је осрамоћен и понижен овим догађајем и додао да је Бриџет Ен Кели отпуштена из његовог тима.

„Ништа нисам знао о томе, Кели ме је лагала о целом случају“, истакао је гувернер Њу Џерсија.

Законодавна комисија ове америчке државе ће касније током дана саслушати Вајлдстајна, након чега ће бити позната његова даља судбина.

 

(Танјуг)