СКАНДАЛ Србија се гуши! Уложили 130 милиона евра, а одсумпоравање не ради!

0

Термоелектрана Костолац је, према званичним подацима, највећи загађивач у Европи! Поставља се питање како, када је у систем одсумпоравања за блок Б уложено преко 130 милиона евра и цео посао је званично завршен још 2017 године. Званично да, али реално изгледа да ипак не. А Београд је и данас у 12,49 часова био најзагађенији град на свету.

Директно.рс сазнаје да је систем у току 2018. године радио само у новембру и децембру због гарантног рока, док је у 2019. био коришћен свега три месеца – јануар, септембар и октобар. Од октобра до данас постројење за одсумпоравање није радило!

Дејан Булатовић, потпредседник Странке слободе и правде, наводи да за то постоје два разлога:

– Систем ретко ради јер се ЕПС-у не исплати његово укључивање због велике потрошње струје. У питању су велики износи, иако се цена ове струје посебно договара. Напајање иде преко две трафо станице од по 110кв, снага је 25МW. Потрошња варира од 8 до 12МW по блоку за сат времена у зависности шта је од делова система укључено, а шта не. Колика је разлика када се користи стари систем електрофилтера и нови показују подаци да је ниво штетних гасова на излазу из димњака са старим системом преко 280 милиграма по метру кубном, а са новим 90-120, односно два до три пута мањи – каже Булатовић за Директно.рс.

Осим „проблема“ потрошње струје и уштеда које имају катастрофалне последице на здравље људи, наш саговорник истиче да систем не ради јер није решен простор за одлагање гипса, који настаје као производ у току одсумпоравања. Постојеће је одавно препуњено. Није решено ни снабдевање кречњаком. Нису набављене ни специјалне фолије које се неопходне за рад постројења. Оно што је посебно занимљиво је да су ово били једини делови пројекта за које је била задужена српска страна. Кинези су свој део посла, уз кашњење, одрадили до краја. Иначе, грађани Пожаревца одавно као црни хумор причају да оболели од канцера оду да живе поред електране и да им њено зрачење убије све ћелије рака…

Осим еколошке катастрофе, која је последица нестручности кадрова постављених од стране Миленка Грчића, начињена је огромна економска штета која се наноси Србији. Наиме, ове године је кинеска компанија ЦМЕЦ требало да заврши изградњу трећег блока ТЕ Костолац, али тај посао неће бити готов још најмање три године. У питању је прозводња струје вредна стотине милиона евра. То је један од разлога зашто је ЕПС од великог извозника постао велики увозник и губиташ.

Професор Игор Радошевић, члан одбора за екологију Странке слободе и правде, тврди да се касни и са пројектом одсумпоравања за обреновачки ТЕНТ и поред уговора потписаног са јапанским партнерима још 2016. Наиме, пре десет година је током посете Бориса Тадића Јапану договорен кредит којим би се финасирало смањивање загађења животне средине које изазива рад ТЕНТ-а. До дана данашњег и поред потписаног уговора није урађено ама баш ништа.

Да ствар буде гора, додаје професор Радошевић, први пут за 50 година Колубара не може да произведе довољно угља потребног за рад термоелектране. И оно што стиже је лошег квалитета са огромним процентом земље, што озбиљно отежава рад котлова у ТЕНТ-у. Недостатак угља се надокнађује делимично угљем који стиже из Костолца или из Румуније, који није исте калоријске вредности као колубарски, што је додатни проблем за рад термолектране. Због свега тога загађење које изазива ТЕНТ је веће него пре десетак година уместо да уз нове технолигије буде драстично мање.

Цена незнања и нестручности садашњег руководства ЕПС-а је, осим у финансијском урушавању највеће српске компаније, и у повећању загађења, односно тровања грађана Србије. Поставља се само питање докле, односно Има ли краја свему што нам се дешава?