Прочитај ми чланак

Сипали цемент у реку, држава им дала посао од три милиона евра!

0

Град Нови Пазар одлучио је да посао асфалтирања око 13 километара улица, вредан 383,5 милиона динара, односно преко 3,2 милиона евра, повери компанији “Украс”, која је јавности постала позната због загађивања реке Рашке.

Снимак из априла прошле године како се из миксера за бетон испушта техничка вода на обалу и у корито Рашке изазвао је негодовање корисника друштвених мрежа и грађана Новог Пазара, а случај је окончан кажњавањем “Украса” са 80.000 динара и њиховог директора Аладина Селека са 8.000 динара.

Док је тај поступак још увек био пред Прекршајним судом у Новом Пазару, Министарство привреде поверило им је посао реконструкције једне од најзначајнијих улица у граду, генерала Живковића, вредан 81,4 милиона динара пише Данас.

Према доступним подацима, радове, који су каснили више недеља, изводили су заједно са фирмом “Сложна браћа Зоран и Неле” из Нове Вароши.

Средином октобра, како је објављено, уследио је и тендер за асфалтирање путних праваца на територији Новог Пазара, али је након четири месеца обустављен јер је понуда “Украса” и компаније “Сложна браћа Зоран и Неле” из Нове Вароши одбијена јер јој је недостајало средство обезбеђења озбиљности.

Ипак, у преговарачком поступку који је уследио, Град Нови Пазар је са “Украсом” договорио цену од 383,5 милиона динара, што је за око 350.000 динара мање од оне достављене на тендеру, па је одлучено да им се додели уговор.

„Загађење воде се шири, бистри потоци претворени у колекторе“

Уговором је предвиђено и да 40 одсто укупних радова, као подизвођач, одради њихов стари партнер, фирма “Сложна браћа Зоран и Неле”.

Том конзорцијуму поверен је посао асфалтирања 40 градских улица, њихових кракова, приступних и сеоских путева укупне дужине око 13,5 километара.

Компанија “Украс” једна је од највећих у Новом Пазару, а финансијски вредне послове на тендерима локалне самоуправе почела је да добија пре епидемије коронавируса, током 2019. године.

Тада су на име уређења, односно, поплочавања неколико јавних површина у центру Новог Пазара инкасирали близу 70 милиона динара.

У међувремену, према доступним информацијама, побеђивали су и на тендерима за изградњу спортских терена и дечјих игралишта у насељима Постење и Улици генерала Живковића, вредним преко 25 милиона динара, а ангажовани су и на уређењу плаже на језеру Газиводе за шта су на последњем тендеру добили 26 милиона динара.

Ове године, од Града Новог Пазара добили су и посао уређења дела Улице 12. српске бригаде у насељу Јалија, вредан 26,2 милиона динара, а тренутно раде и на изградњи спортских терена у насељу Ћеримиџиница за шта ће из градске касе добити нешто више од 13 милиона динара. Укупна вредност свих ових радова, не рачунајући неколико мањих за крпљење градских улица или набавку тампона, је преко 600 милиона динара, односно, преко пет милиона евра.

Представници еколошких удружења који су указивали на „Украсово“ загађивање реке нису желели да коментаришу одлуку локалне самоуправе о додељивању вишемилионских послова тој компанији, док се на број телефона централе у тој фирми нико није јављао.