Синдикат „Наменске“ осудио своје раднике: Згранути смо њиховим понашањем!

0

„После свега што се износи у медијима, остајемо згранути и без коментара.“

То је било све што је за Данас рекао Зоран Бабић, председник Самосталног синдиката у фабрици „Милан Благојевић – Наменска“ из Лучана, коментаришући срамно понашање дела радника те фабрике који су, пре неки дан испред суда у Ивањици, вређали породицу Миливојевић.

Foto: Screenshot/O2

За тај синдикат, који је једини у фабрици и који слови да је под контролом директора Радоша Миловановића, Бабић је раније рекао да није организовао одлазак радника у Ивањицу и да „пословодство фабрике са тим нема никакве везе“. Он је, такође, тврдио да су се радници сами организовали и да се њих 800 пријавило за одлазак, а да је тај синдикат у договору са пословодством испословао то да се запосленима, који желе да иду, омогући да користе слободни дан.

Неколико стотина радника лучанске фабрике је „спонтано“ стигло 3. октобра испред суда у Ивањици, ради подршке директору Радошу Миловановићу и још двојици фабричких руководилаца којима је било заказано суђење у том суду због сумње да су одговорни за трагедију која се догодила 14. јула пре две године када су, у експлозији барута, погинули радници Миломир Миливојевић и Милојко Игњатовић.

Испред суда, радници су аплаудирали директору, он им је узвраћао махањем уздигнутом руком, а део њих је вређао породицу погинулог Миломира Миливојевића.

– Све човек до човека! Све људскост до људскости! Све карактер до карактера!, речи су Милована Миливојевића, оца погинулог Миломира, којима је узвратио окупљеним колегама испред ивањичког суда. Инциденте је спречила полиција и легитимисала више радника, против којих је тужилац затражио покретање прекршајног поступка.

Уз ограду да није упућен у детаље тог случаја и да је о њему сазнао из медија, Зоран Михајловић, потпредседник Већа Самосталног синдиката Србије, чија је чланица синдикална организација у лучанској фабрици, казао је да је у питању „више људски, него синдикални проблем“.

– У нашем синдикату није пракса да се брани послодавац и увек треба бити на страни радника, поготово онда када су они у праву, казао је за Данас Михајловић и додао да у свему томе „постоје радње које синдикат не одобрава“.

С друге стране, Зоран Стојиљковић, председник УГС Независност, дешавања испред ивањичког суда и понашање радника лучанске фабрике је описао као „дно дна“.

– То је пародија солидарности запослених, унижавање сваког достојанственог рада, који укључује и то да рад мора да буде безбедан од физичких ризика, али и од „гужвања карактера“ и диригованог појављивања радника на манифестацијама које потпуно обесмишљавају било какво синдикално организовање. Ако било која синдикална организација има везе са организованим довођењем радника испред ивањичког суда, онда је то срамота за синдикално организовање. То је негација свега што би требало да буду синдикати, казао је Стојиљковић за Данас.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!