Прочитај ми чланак

Сестра Станике Глигоријевић: Вучић нас је 1.000 пута слагао

0

Мирјана Алексић, сестра Станике Глигоријевић, која је јануара 2019. погинула на наплатној рампи у Дољевцу, када је на њихов аутомобил налетело возило "Коридора Србије" љута је што држава и после четири и по године крије детаље ове несреће, али и кључна два минута снимка који би све разјаснили.

Мирјана Алексић је тешко повређена у несрећи у којој је погинула њена сестра Станика, када је на њих, док су чекали на наплатној рампи Дољевац, из правца Ниша налетелo возило „Коридора Србије“. За ту несрећу осуђен је Дејан Станојевић возач, док је тадашњи директор „Коридора Србије“ и високи функционер СНС Зоран Бабић ослобођен сваке одговорности. Дејан Станојевић правоснажно је осуђен на четири и по године затвора, а управо је толико времена прошло од стравичне несрећа на ауто-путу, која се догодила 31. јануара 2019. године.

Мирјана причу о трагедији која их је задесила тог дана започиње сузама, али тугу убрзо замењује љутња, на суд, на полицију, на државу и посебно на председника Србије Александра Вучића, који је рекао да је видео цео снимак. Ипак, оно што је извесно јесте да је на суду приказан снимак на коме „фале“ два минута.

„Слагао нас је, слагао нас је 1.000 пута. Зашто нам не прикажу та два минута снимка који фале? То за нас нису само два минута, то је за нас све, за моју погинулу сестру. Шта крију? Кога крију? Да не крију да се види из ког смера су дошли саобраћајци и да су довезли Дејана Станојевића који је за паре преузео кривицу? Ко је он да крије снимак? Тог Бабића је прво вређао, а онда га штитио. А и тај Бабић, ево, прошло је скоро пет година, што не каже поштено шта је било“, каже Мирјана за Нова.рс.

Кобног дана она се налазила у аутомобилу „опел астра“ када је на њих налетела службена „шкода“. Како каже, од аутомобила са четири седишта направио се двосед. Њена сестра је погинула на месту, а она и њен муж су повређени.

„Остала сам без свести. Докторка из Хитне помћи ми је извукла језик да се не угушим. Мој муж је био у санитету поред мене. У амбулантна кола је улазио и излазио тај Дејан Станојевић. Мој муж је питао што не кренемо у болницу, шта чекамо, а одговорили су му: „Чекамо возача који вас је ударио“. А када је питао ко је тај младић што улази и излази из санитета, рекли су му: „То је возач који вас је наводно ударио“, објашњава Мирјана.

На суђењу се догодила још једна необична грешка. Полицајци који су обавили увиђај, погрешили су у боји аутомобила у коме су биле сестре Мирјана и Станика.

„Написали су да је црвене, а он је био црне боје. Како могу тако да погреше? Када су ме одвезли у Ниш, у болницу, нисам примала посете. Рекли су да сам из специфичне несреће, оне код Дољевца. Како је то специфична несрећа? У болници су говорили да сам сестра оне жене ‘што ју је усмртио Бабић на наплатној рампи код Дољевца’. А неки од људи који су били у болници, рекли су ми да су видели Бабића вече пре несреће како је целу ноћ пио у кафанама“, огорчена је Мирјана.

Све те недоумице и сумње могла би да разјасне та два минута снимка која недостају, два минута која нису виђена ни у суду ни у тужилаштву, али их је наводно видео лично председник Републике Александар Вучић. Због тога је Мирјана посебно љута на њега.

„Па какво је то његово судство? Против кога је то судство? Па ни сву одштету и трошкове нисмо добили. Кажу судија погрешно срачунао, па зашто је учио факултет? Нису нам платили ни трошкове пута од Књажевца до Ниша, а ми смо оштећена страна. Вучић нас је слагао. Нема нама бољитка са таквим владаром. Народ је збуњен и само зија у њега, докле ће да нас све вуку за нос“, огорчена је сестра страдале Станике.

Подсетимо, стравична несрећа догодила се на наплатној рампи „Дољевац“ на ауто-путу Београд – Ниш. „Опел астра“ у којој су биле покојна Станика Глигоријевић и њена сестра Мирјана Алексић стајала је на рампи када се у њих закуцала „шкода суперб“, службено возило „Коридора Србије“. У возилу су били возач Дејан Станојевић и директор тог предузећа Зоран Бабић. За ту несрећу Дејан Станојевић осуђен је правоснажно на четири и по године затвора, а првостепена пресуда је била три године и 10 месеци, али је Апелациони суд повисио казну.

Ипак, остала је сумња ко се заиста налазио за воланом службене „шкоде“, јер на снимку несреће фале два минута.

“Мајку не могу да врати, правду могу”

На протесту против насиља, међу говорницима у суботу, 3. јуна, био је и син страдале Станике, Милутин Глигоријевић, који се емотивним речима обратио окупљенима.

“Дошао сам да тражим правду коју сам изгубио оног дана када ми је погинула мајка на наплатној рампи у Дољевцу. Мајку не могу да вратим, али правду могу. Тражим да пусте два минута снимка са наплатне рампе“, навео је Милутин Глигоријевић.

“Дошао сам да тражим веру у људе, дошао сам да будем међу људима коју верују у правду, дошао сам да заједно тражимо правду“, поручио је Милутин.