Прочитај ми чланак

Шеф полицајаца батинаша прекомандован у координатора САЈ-а!

0

Иван Ристић, некадашња десна рука Небојше Стефановића, пребачен је на место координатора Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), сазнаје Директно.рс. Његово последње радно место било је шеф полиције у Пироту, а пре ове смене прославио се као помоћник Владимира Ребића и члан одреда батинаша са протеста.

Ристић је нову улогу и успон у МУП-овој лествици добио у Специјалној антитерористичкој јединици (САЈ), а јавности је постао познат након тврдње лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да је управо он командовао полицајцима у цивилу који су током јулских протеста хапсили и премлаћивали грађане.

Хапшења људи, обарања на земљу, држање ноге на глави демонстранта су само неки од примера бруталне силе полиције на које је реговао читав демократски свет. На многобројним сликама оваквог кршења закона које је опозиција показала, јасно се види управо Иван Ристић.

Ристић је, иначе, као некадашњи припадник Специјалних антитероистичких јединица (САЈ), обезбеђивао стране дипломате, а потом и Небојшу Стефановића док је овај био председник Скупштине. Негде у то време постао је власник дипломе једног од приватних факултета познатих по брзом добијању потврде о завршеном високошколском образовању. Од члана обезбеђења и Стефановићевог партнера у теретани, аванзовао је у шефа кабинета министра полиције.

После афере са наплаћивањем превоза мигрантима од македонске границе до границе са ЕУ, померен је са те позиције, да би се ускоро обрео на месту помоћника директора полиције.

ФОТО: Муп

Пад Ристића могао је да се види и из чињенице да током лета није напредовао у чин генерала полиције као неколицина високорангираних полицајаца. А ово је дефинитивно постало јасно његовим распоређивањем на место начелника у ПУ Пирот, иако се првобитно спекулисало да иде у Ниш. Померање са места помоћника директора полиције и слање ван Београда био је јасан пад у метеорској каријери Ивана Ристића.

Ристић је, иначе, у режимским медијима након целе афере са Небојшом Стефановићем означен и као власник луксузне виле која се гради надомак Врчина, а чија вредност премашује 700.000 евра. Такође, повезиван је са Вељком Беливуком и царинском мафијом.

Али, упркос свему овоме, звезде су му се поново осмехнуле, те је добио нову позицију у САЈ-у.