Прочитај ми чланак

Сеците, судите, хапсите… Да платим НЕМАМ

0

uzice-sevojno-iskljucenje

Пензију од 25.000 нисам могао да заробим репрограмом, изустио је старији Севојничанин чим је јуче отворио врата монтерима Топлане.

Објашњење није ни тражио. Знао је: дошли су да му искључе грејање.

– Радите шта морате, не кривим ја вас, децо – говорио је домаћин незваним гостима док су по торби тражили клешта да заврну вентил на радијатору.

Око 480 ужичких домаћинстава је на тапету Топлане. Грејање се искључује свима чији дугови премашују 50.000 динара. На врху пирамиде дужника је домаћин са 400.000 динара неплаћеног грејања.

– Тај пет година није платио рачун. Чекања више нема. Без грејања ће остати сви који нису прихватили репрограм – прича Зоран Шибалић, директор Топлане.

Пред зградом у Севојну екипу монтера иронично је дочекала средовечна жена. 

Свекар све платио

– Не, ми смо дуг регулисали. Свекар у петак све платио – са прага поручује жена.
– Платио? Све 102.000 динара?
– Договорио на рате! – неуверљиво прича жена.

– Само нам ви требате на ово благостање. Одакле, људи, одакле сиротиња да плати. Комшиница код које сте кренули јутрос деци није имала ни за ужину – говорила је Севојничанка.

На степеништу, док је екипа звонила на врата, из прикрајка је говорила старија госпођа.

– Та жена, удовица, има три сина. Несретница. Двојица су студенти, један је ђак. А живе од 24.000 динара очеве пензије – утихнула је јадиковка иза затворених врата лифта.

Угашена сијалица на звону пред вратима дужника у следећој згради довољно је говорила – овде је и струја принудно искључена. 

Због дугова немају за мазут

Спорних 480 породица дугује 70 милиона динара, што је скоро 70 одсто укупних потраживања Топлане. Зато је немогуће купити веће залихе мазута да се мирније уђе у грејну сезону. – За 70 милиона може да се купи 1.000 тона мазута, што је месечна потрошња града – каже директор Топлане.

– Технолошки вишак смо и супруга и ја. Нема се за основно, камоли за грејање. Заврћите вентиле! Боље, да не гомилам дугове – прича човек, тешко да је превалио 55.

На расклиматаном креденцу у стану љуља се стари телевизор, купљен, наоко, раних деведесетих. У сваком кутку стана мирише беда.

Монтери верују, одлазе.

– Не могу да вас пустим , родитељи нису у кући – одговара прилично дрско младић.

Иза његових леђа пуца поглед на раскошан стан. Низ предстобље се у углу собе види ЛЦД телевизор, над њим клима-уређај, на поду луксузни тепих. Као у палати!

– Мало је дужника који заиста немају. Шездесет од седамдесет су добростојећи грађани. – каже директор Топлане.

(Блиц)