Прочитај ми чланак

Шапићев министар породиље назвао колатералном штетом

0

А ко ће боље да докаже карактер ове власти него ли министар за бригу о породици Ратко Дмитровић који је, коментаришући чињеницу да су умањене накнаде породиљама код послодаваца који су добили помоћ државе, породиље назвао колатералном штетом.

– Како се нису зајебали па да „колатерална штета“ буду плате министара, посланика, одборника, системских паразита? Него ето, колатерална штета су труднице и породиље – написао је твитераш који је поделио принтсцреен коментара Ратка Дмитровића који је врло брзо уклонио овај твит.

– Умањење накнаде породиљама код послодаваца који су користили државне мере – наиписао је твитераш на ранији твит министра Дмитровићам из Шапићевог СПАС-а.

Ипак, Дмитровић је, вероватно у моменту несмотрености, својим твитом обесмислио ресор на чијем је челу.


– На жалост. Колатерална штета. Не постоји државна мера која некоме није нашкодила – написао је Дмитровић.

Ипак, изгледа да постоји мера која није нашкодила. Силне скупоцене ствари које се сијају на фотографијама највиших државних званичника и њихових саветника и чиновника по њиховим кабинетима говоре да, ипак, има недодирљивих.


Али то је увек тако. Полицајци пишу казну само возачима који возе аутомобиле који би у модерним земљама завршили на отпаду, а мере државне помоћи сада треба да носе на својим леђима – породиље.

Поставља се питање где је сада брига о деци и кампања за наталитет? Шта се десило са „рађај не одгађај“, „доста речи, нек закмечи“ и другим слоганима који нису одисали нарочитом духовитошћу?

И хоће ли министар поднети оставку због овога или се макар извинити породиљама?

Подсетимо, да би се ублажиле економске последице ванредног стања и корона кризе у Србији, држава је омогућила послодавцима да одложе плаћање пореза и доприноса за своје запослене. Колико год да је оваква мера помогла послодавцима, недопустиво је да због исте мере испаштају запослени – у овом случају труднице и породиље, којима се у обрачуну накнаде зараде неће обрачунавати месеци за које послодавац није платио порезе и доприносе. То у пракси значи да ће све породиље, чији су послодавци користили ово право, бити оштећене и то на следећи начин:

Послодавци су имали право да одложе плаћање пореза и доприноса за укупно четири месеца: март, април, мај и август, или април, мај, јун и август 2020. године. Све труднице и породиље којима ови месеци улазе или ће улазити у последњих 18 месеци од дана отварања трудничког боловања, односно 18 месеци од отпочињања породиљског боловања (ако нису користиле трудничко боловање), биће у великој мери оштећене, јер ће им се у обрачуну накнаде зараде ови месеци рачунати са нула динара, пише портал Бебац.цом.