Прочитај ми чланак

Само Србија не гони државне заштитнике кавачког клана

0

Спрегама „кавачког клана“ и њихових спољних сарадника са државним и полицијским структурама, тренутно се баве Црна Гора, Украјина и Словенија, док је Србија, засад, сигурна кућа за све оне који су директно учествовали у настанку, развоју и заштити београдског огранка, а који сад и сами називају најкрволочнијим.

Док већина европских земаља има јасан став по питању организованих криминалних група , а посебно њиховим контактима у власти, држава Србија покушава да убеди како домаћу тако и страну јавност да је озлоглашени клан Вељка Беливука могао да настане и почини зверске злочине мимо знања свих безбедносних служби, али и функционерима који њима руководе.

Foto: Printscreen

Док Украјина тренутно претреса министарску подршку атентаторима Радоја Звицера из Кијева, Црна Гора испитује повезаност бивших шефова полиције са „кавчанима“. За то време власт у Србији показује само слике осакаћених лешева и жртава клана који је и сама створила. Свој рад је базирала на хапшењу ове криминалне групе, а након што је подигнута оптужница постало је јасно да нема намеру да се бави откривањем нити процесуирањем њихових сарадника и заштитника у власти.

Украјина

Након прошлогодишњег покушаја убиства вође „кавчана“ Радоја Звицера у луксузном насељу у Кијеву, када га је од атентатора спасла супруга Тамара која је на њих запуцала, украјинска полиција и тужилаштво воде опсежну истрагу која је и даље у току. Према последњим информацијама објављеним у украјинским медијима, она је управо проширена и на помоћника начелника Управе националне полиције Кијева и бившег народног посланика Народног фронта Јевгенија Деидеија, као и још двојицу полицајаца.

Ова информација обнародована је најпре у налогу Печерског оркужног суда у Кијеву, а случај испитује Државни биро за истраге и за циљ има утврђивање улога ових функционера у оргнизацији бекства атентатора из Србије и Црне Горе.

Лисице су стављене су српским држављанима Петру Јовановићу и Милану Бранковићу, али и Црногорцима Емилу Тузовићу и Стефану (Мандићу) Ђукићу. Тада је ухапшен је и службеник Националне полиције Украјине Ростислав Чернобриви, којег колеге сумњиче да је помагао нападачима тако што им је обезбедио превоз кроз Украјину и оружје.

Црна Гора

И матична земља кавачког клана, Црна Гора, одлучила је по свему судећи да се обрачуна са онима из редова политичке структуре који су помагали кавачком клану у протеклом периоду.

Наиме, како је наш лист већ писао, постоје основи сумње да је несметано функционисање клана у тој земљи омогућио Петар Лазовић који је запослен у Агенцији за националну безбедност (АНБ), а његово име спомињало се и у контексту укидање забрана Вељку Беливуку да уђе у Црну Гору.
Ту информацију потврдили су и црногорски медији позивајући се на извора из безбедносних служби који је казао да се ови наводи проверавају. Иначе, Петар Лазовић је син доскорашњег шефа Сектора за борбу против организованог криминала и корупције Зорана Лазовића.

Словенија

Словеначка полиција разбила је у мају ћелију кавачког клана настањену у њиховој држави захваљујући, у највећој мери, тајним агентима који су се инфилтрирали у клан и осумњичила најмање 60 особа за шверц дроге, оружја и незаконито пребацивање милиона зарађених од тог посла из Шпаније у Београд.

Ухапшени су осумњичени из Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске и Босне и Херцеговине. Ту криминалну групу сумњиче за шверц најмање 790 килограма кокаина, 2,249 килограма конопље, 96 килограма хашиша, 10 килограма хероина, 30 литара амфетамин базе и кријумчарење више милиона евра зарађених продајом дроге

Заједно са осумњиченим криминалцима и дилерима, како се наводи у кривичној пријави коју је Полиција Словеније поднела, ухапшени су и адвокат и рачуновођа, а њихово наводно чланство у клану осликава колико је група била разграната и добро организована.