Прочитај ми чланак

Само спавај Србине – Рио Тинто: Сагледавамо могућности ископавања литијума

0

Могућности о ископавању литијума у Србији сагледавају се у сарадњи са заинтересованим странама, речено је из компаније Рио Тинто.

„У сарадњи са свим заинтересованим странама, ми настављамо да сагледавамо могућности да се ова прилика од светског значаја (ископавање литијума) за Србију развије, уз примену највиших стандарда заштите животне средине“, навели су из Рио тинто за Инсајдер, упитани о будућности пројекта ископавања литијума у Србији и да ли о томе разговарају са представницима институција у земљи.

Инсајдер је подсетио да је крајем новембра прошле године словачки произвођач батерија ИноБат објавио да је са владом Србије потписао Декларацију о намерама за изградњу фабрике за производњу електричних батерија.

Како тврде, из кабинета премијерке не одговарају на захтев да обелодане шта пише у Декларацији, баш као ни из словачке компаније „ИноБат“, у коју је „Рио Тинто“ инвестирао 2021.

Са друге стране, Рио Тинто је негирао да изградња фабрике електричних батерија зависи од ископавања литијума у долини Јадра.

„Рио Тинто је инвестирао у ИноБат како би подржао завршетак, односно реализацију истраживачко-развојног центра и производњу тест линије батерија у Водеради у Словачкој“, наводе у одговору Инсајдеру.

Како наводи Инсајдер, Рио Тинто се на светском нивоу суочава са новим изазовима – од изгубљене радиоактивне капсуле коју су у међувремену лоцирале власти у Аустралији, преко казне од 15 милиона долара коју је америчка Комисија за хартије од вредности изрекла због подмићивања у које је умешан консултант Рио Тинта из Гвинеје, до истраге британске Канцеларије за озбиљне преваре.