Прочитај ми чланак

Саботирана мерна станица за контролу квалитета ваздуха

0

У Шапцу је синоћ установљено да је неко дао све од себе да Шапчанима одузме једини званични инструмент који је показивао колики је ниво смртоносних ПМ10 и ПМ2,5 честица у ваздуху.

Пресечен је струјни кабл који је на централном градском тргу напајао камион са опремом за мерење аерозагађења чиме је мобилна мерна станица за контролу квалитета ваздуха избачена из употребе.

Foto: Evropska zelena partija

Опрема је у Шапцу инсталирана крајем октобра ове године као резултат напора Градског одбора у Шапцу Европске зелене партије у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине и локалном самоуправом. Тек са њеним пуштањем у рад информације о прекомерном загађењу ваздуха у Шапцу су постале доступне јавности. Дошло се до података који Шабац сврставају у сам врх најзагађенијих градова у Србији, а повремено и у свету.

“Најоштрије осуђујем овај чин саботаже који је усмерен против интереса грађана да живе у здравој животној средини и имају добро здравље. Очигледно да не постоје неки други мотиви имајући у виду да пресечени кабл није однет са лица места како би био искоришћен као секундарна сировина. Очекујем да јавни тужилац, који је поднео кривичну пријаву против НН лица за оштећење туђе ствари, и органи Министарства унутрашњих послова, који ће прегледати снимке са околних видео камера, што пре открију починиоца овог дела. Сутра ће бити познато да ли је дошло и до оштећења опреме у камиону и да ли ће Шапчани поново имати валидне информације о аерозагађењу у року од једног дана, колико је неопходно за замену струјног напајања, или ће тај рок бити знатно дужи.” – изјавио је тим поводом др Дејан Павловић, председник Европске зелене партије.