• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Руска агенција ТАС: Србија споразумом фактички признаје независно Косово
Прочитај ми чланак

Руска агенција ТАС: Србија споразумом фактички признаје независно Косово

0

Споразум о путу ка нормализацији односа Косова и Србије који је припремила ЕУ захтева од Београда да фактички призна независност Косова, оценила је руска агенција Тасс.

Агенција преноси делове документа који је синоћ после састанка лидера Србије и Косова у Бриселу, објавила Европска служба за спољне послове (ЕЕАС), наводећи да он предвиђа међусобно признавање пасоша, да Србија не представља Косово на светској сцени, размену дипломатских мисија, као и обавезу две стране да раде на свеобухватној нормализацији односа.

Наводећи да споразум предвиђа да ће две стране успоставити сталне мисије и да неће представљати једна другу у међународној сфери нити деловати у њено име Тасс додаје да се то заправо односи искључиво на Србију, чији је Косово саставни део у оквиру међународно признатих граница.

„Србија се неће противити чланству Косова у међународним организацијама“, отворено се каже у тексту, пише Тасс и додаје да се Косово с друге стране обавезује да створи услове за обезбеђивање локалне самоуправе за српску мањину која живи у покрајини, односно да испуни захтев Београда за стварање Заједнице српских општина.

Тасс преноси и да је Борел рекао да су лидери Србије и Косова током састанка у понедељак у Бриселу „признали да нису потребни даљи преговори о споразуму“ и да су такође спремни да почну да примењују споразум, али тек након што се утврди мапа пута, за шта ће бити потребна још једна рунда преговора, која ће бити одржана средином марта.

Тасс подсећа да независност коју је „српска аутономна покрајина Косово и Метохија“ прогласила 2008. не признаје више од половине од 193 чланице УН, укључујући Русију, Индију и Кину, као и пет од 27 земаља ЕУ.

Наводи се да је председник Србије Александар Вучић полажући заклетву пред Скупштином Србије рекао да ће „све своје снаге посветити очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, укључујући Косово и Метохију као њеног саставног дела“, и да је касније изјавио да Србија неће директно или индиректно признати независност Косова.

Међутим, након Вучићевог ступања на дужност, притисак Запада на Београд по питању признавања Косова вишеструко је повећан, додаје Тасс и подсећа на Вучићеву изјаву да колективни Запад настоји да га натера да призна независност Косова како би „избио из руку Русије аргумент о самоопредељењу Донбаса, преседану Косова“.