Прочитај ми чланак

РТС: Ваше право да нас издржавате док ботујемо за режим – претплата и у 2023!

0

Министар за државну управу и локалну самоуправу Александар Мартиновић најавио је да ће грађани и у наредних годину дана плаћати таксу за РТС и РТВ у оквиру рачуна за електричну енергију. Како је објаснио, јавни сервиси обављају делатност од јавног интереса, а не могу саме да обезбеде довољно средстава. Зато ће наставити да их финансирају Влада Србије и грађани.

Министар Мартиновић је на данашњој седници Скупштине Србије објаснио предлоге закона из прве три тачке дневног реда, међу којима је и наплата таксе за јавни медијски сервис.

„Влада је предложила да се продужи режим финансирања РТС и РТВ као јавних медијских сервиса за још годину дана односно до 31. децембра 2023. Желим да вас подсетим да је Законом о јавним медијским сервисима прописано да се РТС и РТВ финансирају из буџета једним делом, а једним делом из такси, затим из комерцијалних прихода и других извора. Имајући у виду чињеницу да РТС и РТВ обављају делатност од јавног интереса, а да не могу саме да обезведе довољно прихода јер нису комерцијалне, Влада је предложила Скупштини да се режим финансирања који подразумева дотације и буџета и начин наплате таксе преко рачуна за утрошену електичну енергију продужи за годину дана“, рекао је Мартиновић.

Опозиција је током његовог говора устала са својих места и у знак протеста држала транспаренте са својим предлозима закона, које због начина на који Владимир Орлић заказује седнице Скупштине, никако не могу да предложе.

Истовремено је тај исти РТС током Мартиновићевог говора од 10 минута, свега три пута по пет секунди приказао опозицију која је држала транспаренте са својим предлозима закона. Међу њима су: Закон о забрани рударења литијума и бора, Закон о враћању противзаконито одузетих пензија, Закон о субвенцијама за пољопривреду, закон о закупу станова и кућа, Закон о подстицају, Закон о приступачности медија особа са инвалидитетом.