Прочитај ми чланак

РТС ово неће да прикаже: Бушотина Рио Тинта цури, земља спржена арсеном! (ВИДЕО)

0

Маријана Петковић из живописног села Горње Недељнице, где Рио Тинто откупљује земљу да би отворио рудник литијума и направио велики отпад и еколошку катастрофу, за Србин.инфо открива шта ова у свету озлоглашена компанија ради "испод жита" иако Вучић у медијима тврди да још немају дозволу за рад.

 Наиме, Рио Тинто активно врши изузетно дубока бушења земљишта ради истраживања тла, која су већ контаминирала подводне воде и затровала бунаре у овом крају.

На видео снимку се види бушотина из које цури отровни арсеник, који је потпуно спржио плодну земљу на којој су претходно посађене пољопривредне културе за исхрану људи и животиња.

Рио Тинто је из Аустралије протеран и тужен пошто је трајно девастирао огромне површине земљишта на којима су били и миленијумима стари абориџански споменици. Тамо где је бушио, нема више флоре ни фауне, остала само јалова ледина која ће таква остати заувек. Дакле, не само да је Рио Тинто уништио земљу већ и археолошко налазишите старо милинијумима (једно од најстаријих на свету).

Подсећања ради, нема само Србија литијум као што СНС картел покушава да представи, Немачка је веома богата (као и Чешка), али јој не пада на памет да дозволи неком Рио Тинту да јој заувек уништи земљу, ваздух, воду и живот да би се страни власници те компаније још више обогатили.