Прочитај ми чланак

Ријалити је морао бити убивен: Кристијан “пресудио” Задрузи

0

Недавне претње смрћу које је осуђивани преступник Кристијан Голубовић изрекао у ријалитију "Задруга" на телевизији са националном фреквенцијом, испоставиле су се као "смртна пресуда" овом ТВ формату у Србији.

Наиме, Савет Регуларног тела за електронске медије (РЕМ) одлучио је да покрене израду правилника, којим ће бити ограничено емитовање ријалитија у термину од 23 часа до 6 јутру, потврдио је за Нова.рс члан Савета Слободан Цвејић. РЕМ ће, такође, поднети кривичну пријаву против Кристијана Голубовића због претњи изречених у ријалити програму и покренути поступак против ТВ Пинк где је емитован тај програм.

Цвејић је објаснио да је Савет РЕМ на данашњој седници, на његов и предлог чланица Јудите Поповић и Вишње Аранђеловић, покренуо израду правилника о емитовању ријалитија ‘присилног окружења’.

“Такав правилник је обавезујући и подразумева да се ријалити емитује у термину од 23 часа увече до 6 ујутро. После тога нацрт правилника иде на мишљење Министарству, па на јавну расправу. Међутим, ни мишљење Министарства ни јавна расправа нису обавезујући, па верујемо да ће правилник бити усвојен у оном облику у ком га изради РЕМ” навео је Цвејић.

РЕМ ће такође поднети кривичну пријаву против Кристијана Голубовића због претњи смрћу изречених у ријалити програму “Задруга” на ТВ Пинк 16. септембра увече, пошто је, како је навео, законска обавеза РЕМ-а да се обрати надлежним органима када утврди да је у програму извршено неко кривично дело.

Такође, РЕМ због овог дешавања, према Закону о електронским медијима, покреће поступак против ТВ Пинк, где је емитован спорни програм.

Закон као санкцију која се на крају тог поступка може изрећи емитеру наводи опомену, упозорење, забрану емитовања конкретног програма или одузимање дозволе за емитовање.

Подсетимо, на друштвеним мрежама и на Јутјубу у петак се појавио снимак у ком Кристијан Голубовић, учесник ријалитија “Задруга” и осуђивани криминалац, у преносу уживо јавно прети смрћу Станији Добројевић “ако му се не извини због тога што је рекла о његовој деци”.

Голубовић је током емисије “Питања гледалаца” прво упутио низ увреда на рачун Станије Добројевић, да би потом устао и изговорио директну претњу смрћу.

Седница Савета је већ тада била заказана са дневним редом на којој је био и предлог да се изради Правилник о времену емитовања ријалити програма ‘у присилном окружењу’, а сам инцидент је додат као тачка дневног реда.

Кристијан због претњи може и кривично да одговара

Како је Нова.рс већ писала, према члану 138 Кривичкног законика, Кристијану Голубовићу прети и годину дана затвора због угрожавања сигурности Станији Добројевић. Тамо такође пише и да Кристијан Голубовић може добити новчану казну.

Станија Добројевић је на Инстаграму након тога објавила да је поднела кривичну пријаву против Голубовића.

“Данас је поднесена кривична пријава! У ријалити не улазим док не буду погодни услови за то. Интересују ме само јавне мере. Угрожена ми је безбедност и живот. Овај сукоб је и почео под камерама јавно и датира од ‘Фарме 6’. Хоћу да се ово реши пред народом, нацијом, камерама: јавно”, написала је она на Инстаграму и додала:

“Не морам даље више да се оглашавам, нити било шта да објашњавам. А по коментарима подршке и народа, схватила сам да им је све јасније него мени самој”, завршила је Станија своје обраћање.

Кристијан Голубовић је и раније имао проблема са законом

После издржане осмогодишње казне на коју је осуђен због трговине дрогом, Александар Кристијан Голубовић напустио је “Забелу” 16. априла ове године.

Голубовић је био ухапшен 16. јануара 2010. у Београду, код Цркве Светог Марка. Како су наводили домаћи медији, полиција је тога дана запленила 125 грама мешавине хероина и парацетамола и пиштољ. Пред судом Кристијан се бранио да није шверцовао дрогу из Новог Пазара, већ да је набављао ћевапе и парфеме. Инсистирао је на томе да није дилер и да мрзи наркомане.

Оптужен је, а касније и осуђен због организовања криминалне групе која је трговала хероином од августа 2009. до момента привођења. И пре ове казне робијао је у Немачкој, али и у Солуну. Хапшен је и током акције “Сабља” због изнуде, због чега је осуђен на затворску казну. Само годину дана био је на слободи пре него што је поново пао због дроге.