Прочитај ми чланак

РХМЗ упозорава: Јаки пљускови до 2. јуна, упаљен метео-аларм

0

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да се од данас до 2. јуна очекује локална појава јаких пљускова са грмљавином и градом.

„Пљускови и грмљавина који се на подручју Србије очекују до краја маја и почетком јуна, локално ће бити израженији, уз појаву града и са великом дневном количином падавина, од 20 до 50 мм у зони најинтензивнијих пљускова, а локално и више“, навео је РХМЗ.

До краја месеца променљиво облачно и нестабилно време са повременим пљусковима и грмљавином, који локално могу бити израженији уз појаву града и са великом количином падавина за кратко време.

Наранџасти метео-аларм на снази је за територију Бачке, Баната, Срема, Западне и Југозападне Србије, док је у остатку Србије на снази жути метео-аларм.

Жути метео-аларм значи да временскe појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима и не предузимајте непотребне ризике.

Метео-аларм наранџасте боје означава опасно време, то јест прогнозиранe су опасне временске
појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе, пише на сајту РХМЗ.

Хидролошко упозорење

На Дунаву код х.с. Нови Сад и х.с. Смедерево, као и на Сави код х.с. Шабац водостаји ће се наредних дана кретати изнад граница редовне одбране од поплава.