Прочитај ми чланак

РХМЗ објавио упозорење за чак пет дана – ови крајеви нека се посебно припреме

0

На сајту Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) је јутрос објављено упозорење за подручје Србије на локално обилне пљускове са грмљавином и градом које је на снази све до 13. јуна.

„Наставља се период нестабилног времена с честом кишом, пљусковима и грмљавином. Падавине на појединим локалитетима краткотрајно могу бити веома интензивне уз град са већим ризиком и већом честином појаве у Војводини, западној и јужној Србији (где је процењена укупна 10-дневна просечна количина падавина до половине јуна од 40 до 70 мм, у брдско-планинским пределима и до 100 мм). Пљусковите падавине су врло неуједначине по интензитету и неравномерно распоређене у простору, чак и на малим удаљеностима, али у овој расподели падавина мање кише (у смислу честине и интензитета) очекује се на истоку земље“, објављено је на сајту РХМЗ.

Тренутно је актуелна метеоролошка најава по којој се у току јутра и преподнева на северу и западу Србије, као и на подручју Шумадијског, Браничевског и Поморавског округа очекује местимично киша и локални пљускови понегде праћени грмљавином.

Како је раније најављено, време у Србији данас ће бити променљиво облачно, местимично с кишом, пљусковима и грмљавином, осим у Неготинској Крајини где ће се задржати суво време, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

У послеподневним сатима и даље ће бити услова за локално обилније пљускове који ће понегде бити праћени појавом суградице и града, док ће дувати слаб и умерен југоисточни ветар, на југу Баната умерен повремено и јак. Температуре ће се кретати од 13 до 26 степени.

У Београду време ће бити променљиво облачно, касније после подне у појединим деловима града са краткотрајном кишом или пљусковима са грмљавином. Дуваће слаб и умерен југоисточни ветар, са најнижом температуром око 18, а највишом дневном око 24 степена.

У наредних недељу дана задржаће се променљиво и нестабилно време, повремено с кишом и пљусковима с грмљавином, који ће понегде бити и обилнији уз појаву суградице и града. У кошавском подручју до петка ће дувати умерен, а на југу Баната повремено и јак југоисточни ветар. Највиша дневна температура у већини места бити од 23 до 27 степени, преноси Танјуг.