Прочитај ми чланак

РХМЗ: Наредна 3 дана Србија на мети грмљавина и ветра, наранџасти метеоаларм…

0

Због кише и грмљавине жути метеоаларм данас је упаљен на територији КиМ, југозападне и југоисточне Србије, а сутра ће због јаког ветра бити упљен и у Банату

У наредна три дана у деловима Србије биће упаљени жути и наранџасти метеоаларм који ће упозоравати на пљускове, грмљавину и јак ветар. На удару ће се најпре наћи југ земље у којем је већ данас упаљен метеоаларм, а онда ће се преместити на север Србије где ће проблем направити ветар олујне јачине.

Како су најавили из РХМЗ данас и сутра на западу, југу и југоистоку и ређе у централним крајевима земље падаће киша, а у области локалних пљускова са грмљавином очекује се количина и од 10 до 20 мм падавина, локално и више.

Због кише и грмљавине жути метеоаларм данас је упаљен на територији КиМ, југозападне и југоисточне Србије, а сутра ће због јаког ветра бити упљен и у Банату.

„Од среде у Војводини, Подунављу и Поморављу појачавање југоисточног ветра (кошаве), која ће дувати све до недеље, а најјачи удари ветра очекују се у четвртак и петак када ће на југу Баната прелазити 24 м/с, а на подручју Београда повремено достизати од 15 до 17 м/с (односно од 55 до 60 км/х)“, додали су из РХМЗ.

Најјачи удари ветра метеоаларм упалиће у Поморављу, Београду и Банату где ће бити најгора ситуација, па ће уместо жутог бити упаљен наранџасти.

Подсетимо, како је метеоролог Телеграфа најавио наредних дана у Србији се очекује веома ветровито време. Југоисточни ветар у уторак током дана биће у појачању прво у кошавском подручју и већ ће крајем дана на југу Баната бити јак и то ће бити увод у врло ветровито време.

Кошава ће дувати на подручју Војводине, Београда, Шумадије, Поморавља, Подунавља, Браничевског округа и на планинама најјачим интензитетом током среде, четвртка и петка.

Југоисточни ветар у овим пределима имаће ударе преко 50 км/х, у многим пределима и олујне од 70 км/х, а на југу Баната олујне ударе од 100 км/х. Најјачи ветар очекује се на подручју Вршца.

Иначе, најјачи интензитет кошаве очекује се у четвртак крајем дана.

Утицај кошаве осетиће се све до запада Срема, до Подриња, централних и југоисточних предела Србије.

Ветар ће ослабити у петак и кошава ће тада и престати, тако да се у суботу очекује врло слаб ветар.

Иначе, због очекиваних олујних удара ветра, препоручује се опрез у шумовитим пределима, парковима и на другим потенцијално критичним местима, као и у саобраћају, нарочито на мостовима и на надвожњцацима.