Прочитај ми чланак

РХМЗ најавио обилне пљускове, дуваће и до 100 km/h – НА УДАРУ ОВАЈ ДЕО

0

Данас и сутра широм Србије упаљени су метеоаларми и то жути и наранџасти, а у петак за Банат чак и црвени, који је представља највиши ниво упозорења и значи да је прогнозирано веома опасно време и то због чак три појаве!

У већем делу Србије данас је бити упаљен жути метеоаларм због пљускова и грмљавине, у Банату и због кошаве, сутра је цела Србије под жутим, али два региона и под наранџастим, а у петак се Банат „црвени“ због јаког ветра, са олујним ударима од 100 километара на сат!

У Војводини, Подунавлју и Поморавлју кошава ће појачавати данас, а најјачи удари ветра очекују се сутра и у петак, када ће на југу Баната достизати и око 28 м/с (око 100 km/h), а на подручју Београда око 17 м/с (односно 60 km/h). За викенд краткотрајно слаблјење ветра.

Ово су последња издата упозорења Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ)

РХМЗ упозорење за данас

Пре подне на југозападу, југу, југоистоку и истоку землје, местимично са кишом, која се после подне очекује понегде и у централним и западним пределима.

Локално се очекују и плјускови са грмлјавином и количином падавина од 10 до 30 mm, локално и више.

У кошавском подручју дуваће умерен и јак југоисточни ветар.

Најјачи удари ветра очекују се:

на југу Баната до 28 м/с (око 100 km/h),

док ће на подручју Београда бити око 17 м/с (око 60 km/h).

Слабљење кошаве очекује се у петак увече и током ноћи ка суботи.

Шта значе наранџасти и црвени метеоаларми

Наранџасти метеоаларм, како се наводи на сајту РХМЗ, значи: „Време је опасно. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе“.

Како је објаснио, повећан број ПМ честица у ваздуху уједно значи и да су облаци пуни сахарског песка.

– Када видите да су те ПМ честице повећане на 10 микрометара значи да је ту сахарски песак, ето тако можете знати шта се дешава у атмосфери – каже Ристић.

У недељу 30 степени па нагли преокрет

Како најављује метеоролог Иван Ристић, у наредном периоду чека нас веома турбулентно време. За викенд нас чека сунчано и топло време, међутим, у недељу долази до промене времена и свакодневних киша.

– Субота ће бити леп дан, скоро без облака, недеља за нијансу топлија од суботе. Али увече долази до преокрета, долазе облаци и могуће су непогоде. Модели прогнозирају највишу температуру и то мало преко 30 степени Целзијуса у недељу, али убрзо у поподневним часовима и пљускове и кишу праћену грмљавином, а понегде и градом. То ће уједно бити и почетак нестабилног периода – истиче Ристић на свом фејсбуку.

Како је данас рекао за „Пинк“ ТВ, од недеље почиње и променљив период, када ћемо се свакодневно дружити са кишом.

– Од недеље креће променљив период када ћемо се свакодневно дружити са кишом. И трајаће током целе недеље. Савет је да очистимо одводе, у градовима кишну канализацију и корита река да не би дошло до изливања – изјавио је Ристић.