Прочитај ми чланак

РХМЗ дао прогнозу за Нову годину: Овоме нико није могао да се нада

0

Ништа од снега за Нову годину.

Наоблачење са кишом и падом температуре које је захватило северне, током јутра и преподнева прошириће се на западне и централне, а после подне и на остале пределе Србије. Постепени престанак падавина очекује се пре подне на северу Војводине, а увече и током ноћи и у већини осталих предела. На подручју Београда такође облачно, повремено са кишом и хладније у односу на јучерашњи дан, објавио је РХМЗ.

Највиша температура данас биће од 10 до 13 степени.

У среду на северу ујутру разведравање, местимично са слабим мразем и маглом, током дана претежно сунчано уз малу облачност. У осталим пределима умерено и потпуно облачно, а на југу још ујутру понегде са слабом кишом, а на високим планинама са слабим снегом. Јутарња температура од -2 до 3 °C, а највиша од 6 до 10 °C.

Од четвртка мало и умерено облачно, постепено топлије. У петак умерено облачно, а слаба киша се очекује само на северу Србије. У суботу и недељу претежно сунчано, а од понедељка мало до умерено облачно, али суво. Максималне температуре у већини места од 10 до 16 степени, а у централној и западној Србији понегде и до 18 степени, само се на подручју Тимочке Крајине и у местима са дужим задржавањем магле на југу Србије до краја године очекују мало ниже температуре – од 6 до 9 степени, пренео је Тањуг.

Мада су метеоролози донедавно давали шансу за снежне падавине баш у том периоду, Нову годину ћемо ипак дочекати без снега и с температурама од преко 10 степени у плусу.

Заправо, у Београду 31. децембра до нереалних 17 степени, а у новогодишњој ноћи суво уз температуру од -1 на југу и истоку Србије до 8 степени у Београду.

„Снежни покривач се зато за Нову годину не очекује ни у нижим ни у вишим пределима, а температура ће у новогодишњој ноћи бити изнад просека, с вредностима од -2 до 4 степена, док ће дневне температуре 1. јануара достизати и 10 степени. Падавине се не очекују“, рекао је проф. др Југослав Николић, директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ).

То, наравно, не мора да буде лоше, посебно ако сте планирали да 2023. дочекате негде напољу.

Додаје, иако ће у првој декади следеће године уследити мањи пад температуре, за божићне празнике појава падавина биће краткотрајна, углавном у виду кише, а температура ће бити виша у односу на вишедеценијске просеке, пренели су медији.

Најављен је блажи и просечно влажан јануар, а тек у трећој декади месеца могући су и умерени мразеви. Средња максимална температура ваздуха у јануару биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.3°C у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јануара биће око 6.2°C. Месечна сума падавина током јануара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 6 мм нижим у односу на вишегодишњи просек.

Погледајте какво се време очекује на уласку у Нову годину у другим градовима Србије.