РЕКОРДНО ЗАГАЂЕЊЕ Уместо за филтере, режим даје милијарде за стадионе

0

Према појединим прорачунима, за драстично смањење загађења, Србији је потребно око две милијарде евра, а то подразумева набавку филтера за све фабрике и топлане, као и стимулације за филтере становништву на приватним кућама, као и увођење нових, чистијих аутобуса у јавни превоз.

С друге стране, режим планира да милијарде евра уложи у изградњу великог броја фудбалских стадиона широм Србије, који ће, по свему судећи, зврјати празни.

Одборничка група „Савез за Србију“ захтева од градоначелника Београда Зорана Радојичића да хитно прогласи ванредну ситуацију због огромног загадјења ваздуха, изјавио је данас шеф те одборничке групе и потпредседник Народне странке Никола Јовановић.

„Тражимо и смењивање министра за заштиту животне средине Горана Тривана, директора Агенције за заштиту животне средине Филипа Радовића, као и директорке Градског завода за јавно здравље Душанке Матијевић“, навео је Јовановић.

Он је истакао да је апсолутно неприхватљиво да републичке и градске власти не предузимају ништа и да игноришу ситуацију која има директан и погубан утицај на здравље људи у Београду.

„Посебно је погубно што у три термоелектране у околини Београда (ТЕНТ А, ТЕНТ Б и Колубара) недостају филтери за одсумпоравање, а да Влада Србије даје новац за стадион у Сурчину, који би био довољан да се тај проблем реши“, навео је Јовановић.

Он је додао да је поред проблема недостатка филтера, загадјеност ваздуха последњих дана појачана и због температурне инверзије и индивидуалних ложишта, али и због слабо проточног саобраћаја у граду, који је последица криминално изводјених реконструкција улица.

„Одборничка група „Савез за Србију“ ће у четвртак организовати јавну дискусију о загадјености и стању ваздуха у Београду, на којој ће представити хитне мере за побољшање ситуације“, навео је Јовановић.

Савети лекара

Вежбајте у теретани.

Они који имају срчаних или проблема с плућима не треба да вежбају напољу у периоду загађења.

Искључите климу у аутомобилу.

Честице издувних гасова циркулишу и у возилима. Професор кардиологије на универзитету у Единбургу Дејвид Невби каже да је број честица унутра аутомобила често већи него напољу.

Избегавајте гужве.

Изађите када пада киша.

„Када пада киша, загађење је смањено“. У неким градовима, попут Пекинга, уведени су вештачки тушеви како би се смог очистио.

Верујте носу и очима.

„Чула нам говоре када смо на лошем месту“. Ако је загађење велико, кашаљ се јавља, а очи сузе.