Прочитај ми чланак

Регистрација скупља за 15 одсто: Колико возачи сад морају да издвоје пара?

0

Регистрација аутомобила поскупела је од 1. јануара од 700 па до 3.000 динара у зависности од годишта аутомобила, снаге мотора и кубикаже.

Полиса која је пре поскупљења била 10.000 динара, сада ће износити 11.500 динара, док ће власници са снагом мотора већом од 110 киловата полису морати да плате 25.854 динара уместо досадашњих 22.679 динара, наводи телевизија Прва.


Према речима стручњака, ово поскупљење „било је неизбежно“.

Света Тадић, власник техничког прегледа у Београду, каже за ТВ Прва да осигуравајућа друштва поскупљење полисе правдају тиме што су поскупели делови, од 20 до 30 одсто.

– Полиса је морала да буде већа, у просеку до 15 одсто. У зависности од кубикаже, може се плаћати и до 7.000 динара. Кубикажа аутомобила, киловати, коњска снага, као и годиште аутомобила утичу – наводи Тадић.

Такође, напомиње да су поскупеле и таксе и полиса аутоодговорности, која се плаћа ради штете према трећим лицима.

Додаје да је цена услуге техничког прегледа остала иста.

– Држава је прошле године прописала доњу и горњу границу цене техничког прегледа, тако да сада нема ни најава поскупљења. Претпостављам да неће у скорије време поскупети – закључује Тадић.

Подсетимо да су осигуравајућа друштва у августу 2022. подигла цену полиса аутоодговорности за 22 одсто, што је подигло и цену регистрације, али је реаговала гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и тражила од њих да врате старе цене. НБС је запретила да ће покренути поступке надзора против оних друштава за осигурање која наставе да наплаћују неоправдано повећане премије.

Потом је регистрација поскупела почетком децембра због повећања таксе коришћења возила.